Синодът още готви становище за ДС-духовниците

Юлиан Христов 21 януари 2012 в 11:14 1613 0

Патриарх Максим. Снимка: БГНЕС
Патриарх Максим. Снимка: БГНЕС

Ще излезем със становище, след като Светият синод разгледа случая. Това каза днес пред журналисти българският патриарх Максим, по повод обявените от Комисията по досиетата духовници, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, предаде БГНЕС. Днес патриархът, който днес има имен ден, отслужи литургия в храм „Света Неделя“. Случаят с агентите от Църквата не беше коментиран от придружаващите Максим свещеници.

До този момент Синодът не е обявил позицията си по случая. Поведението на Църквата по повод досиетата беше противоречиво. Часове след като даде съгласие за проверка на висшия клир по закона за достъп до архивите на ДС, Синодът се отметна и обяви, че това е незаконно и погазва конституционния принцип за разделянето на църквата от държавата. Владиците изложиха тезата, че тъй като представляват традиционното вероизповедание в страната, а не просто религиозна общност, не подлежат на проверка.

Няколко дни преди това, на 13 декември, позицията на духовниците беше, че досиетата трябва да бъдат отворени. Тогава Синодът позволи да да се изпратят имената на всички митрополити, епархийски наместници и председатели на църковни настоятелства до Комисията на досиетата. В новото становище на Църквата беше посочено, че разпоредбите в Закона за досиетата са неприложими спрямо вероизповеданията и в частност - спрямо БПЦ.

„Независимо от странните обрати в позицията на Светия синод, ние ще направим проверка, защото законът ни задължава“, заяви тогава говорителят на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови