Митов: Няма ревност, Петков избърза с Македония, а Борисов-3 постигна всичко

На Радев започна да му харесва да инженерства на политическия терен, заяви бившият външен министър.

Ружа Райчева 19 януари 2022 в 12:18 1702 2

Снимка Архив

Казаното от Кирил Петков за ревността на външни министри е абсурдна теза. Всичко направено до момента беше направено в правителството Борисов-3. Договореното тогава сега добива форма. Вчера не чухме нищо ново - видяхме само едно прибързано посещение на министър-председателя в Северна Македония. 

Това заяви бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Даниел Митов в кулоарите на Народното събрание. 

"Може би първо трябваше да отиде в Брюксел или Вашингтон, за да изясни категорично българската позиция и да потърси, най-вече от ЕК, съдействие и подкрепа за преговорните позиции, с които България вече е влязла в тези разговори. Тези ноти от вчера не са нищо ново - това беше най-лесното от преговорния процес."

Митов изтъкна, че въпросът е да се знае какво е получено в замяна на тази нота и добави, че според него има нещо скрито, което не се съобщава на българския парламент и общество. 

"Вчерашната реплика на Петков за фашизма също поражда много големи въпросителни. Трябва да се изясни дали той е наясно с българската история. Дали е наясно, че вчерашната му позиция обслужва северномакедонското говорене по въпроса и позицията на Комунистическия интернационал преди 1945 г. Това, честно казано, за мен беше голям проблем."

Бившият външен министър каза, че големите въпроси между България и Северна Македония са исторически - за правата на българите там и фалшифицирането на историята и "никакви самолетни линии няма да решат този проблем".

Даниел Митов каза още, че не очаква промяна в поведението на президента Румен Радев през следващия му мандат:

"През първия си мандат той показа, че не разбира каква роля му отрежда Конституцията. Показа, че това тежко разделение продължава и че е единственото нещо, което го интересува. Почна да му харесва да инженерства на политическия терен и да прави партии. Ще продължава да се прави на демиург и да контролира и модулира партиите по свой интерес и образ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

19.01 2022 в 12:24

Борисов 3,2,1 - България първа по смърт в света, България първа по корупция в Европа, София с най-замърсен въздух.

Останалото са празни приказки от еничари за простолюдие

14469

1

случайно прочетох

19.01 2022 в 12:23

Виц??????