Министърът на финансите ще подготви поемането на външен дълг до 3 млрд. лв.

OFFNews 26 ноември 2014 в 13:53 2735 1

Финансовият министър Владислав Горанов

Министерският съвет днес даде зелена светлина за подготовката за теглене на външен дълг до 3 млрд. лв.

Външното финансиране се предвижда да бъде използвано за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки.

Правителството упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с избраните банки (arrangers), дилъри за първата транзакция и правния консултант във връзка със средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари и предоставяне на мостови заем, както и да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълг.

Избраните банки са UniCredit, CITI, Societe Generale и HSBC Bank PLC. Те ще предоставят и краткосрочен мостови заем на България при унифицирани условия, който ще бъде погасен с постъпленията от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015 година.

Заключителният етап от процеса по поемането на външен държавен дълг предвижда ратифициране от Народното събрание на договорите, свързани с поемането на дълга, издаването на указ от страна на президента и обнародването на ратификационния закон в „Държавен вестник”.

Междувременно днес правителството взе решение да продължи договора си рейтинговата агенция Moody’s Investor Service.

Предлаганото Приложение за цени за 2014 г. от Договора е следствие от изтичането на едногодишния срок на действие на Приложението за цени за 2013 г. и по същество не променя съществуващите до момента отношения между България и рейтинговата агенция. Необходимостта от правна регулация на отношенията се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до капиталови пазари, е записано в решението на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови