Министър Стоянов: Главният секретар на МВР е отговорен за смъртта на 6-има полицаи (обновена)

Още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров

Ружа Райчева 23 август 2023 в 12:19 6885 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Калин Стоянов

Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на контрол и организация върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители в рамките на изключително кратък период от време.

Така вътрешният министър Калин Стоянов мотивира искането си за освобождаването на главен комисар Петър Тодоров на брифинг пред медиите в сградата на Министерския съвет.

По думите му заради неосъществен контрол от страна на главния секретар Тодоров в периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдавали ръст на убийствата с особена жестокост и увеличение на случаите на домашно насилие.

Калин Стоянов посочи, че преди психологът Иван Владимиров да бъде убит от съседа си, той многократно е подавал сигнали срещу бъдещия си убиец - бивш служител на МВР.

Вътрешният министър посочи като аргумент за отстраняването на гл. комисар Тодоров и неяснотите по разследването на смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица.

"Тези случаи показват, че са налице сериозни пропуски в работата на главния секретар на МВР и че има достатъчно основание за освобождаването му", заяви министър Стоянов.

До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместника му. Име на нов кандидат засега не се обсъжда. "Надявам се, че президентът на България ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар", заяви министърът.

Калин Стоянов каза още, че засега няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. По думите му всеки ден се появява нова важна за разследването информация и по случая работи огромен екип.

Кой е Петър Тодоров

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Роден на 26 януари 1965 г. в Пловдив. Завършва Национален военен университет „Васил Левски“, Велико Търново през 1986 г.

От 1992 до 1998 г. е разузнавач към група „Магистрална полиция“, сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР–Пловдив, в периода 1998-2003 г. служи като началник на група в сектор „Криминална полиция“ в Трето РУ–Пловдив.

През 2003-2005 г. е началник на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОДМВР–Пловдив, през 2005-2021 г. - началник на Първо РУ–Пловдив. Май 2021 г. е назначен за заместник-директор на ОДМВР – Пловдив, а през юни 2021 г. временно преназначен за директор на ОДМВР – Пловдив.

Румен Радев го назначава за за главен секретар на Министерството на вътрешните работи на 5 август 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика