Quantcast

Миков: След това правителство АБВ не е заплаха за нас

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2015 в 12:50 1673 7

Михаил Миков

АБВ е типичен продукт от упадъка на неолибералния модел. Той въведе тези обтекаеми понятия - "лявоцентристко", "дясноцентристко". Обясняват ни, че няма ляво, няма дясно. Хората казаха - добре, щом няма лявоо и няма дясно, аз ще си стоя вкъщи.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на организирания от ПЕС семинар за на БСП в Пловдив.

Европейският юг доказа, че има ляво.

АБВ участва в дясно правителство с неолиберална програма, със сериозно разминаване между програма и дела, в един десен и националистически кабинет. АБВ не е опасност за разделение на левицата, защото не отстоява ляв модел. Те изповядват един леко обиден прагматизъм, който е изгоден за един тесен кръг в ръководството им, аргументира се Миков.

Той благодари на Сергей Станишев за подкрепата и за възможността социалистите да обсъдят в толкова широк формат бъдещата си политика.

БСП има това, което другите нямат, каза Миков - историеският ресурс на 125-годишна партия, европейската легитимност и си членове, които вярват във кауза.

Миков сравни ГЕРБ с ОДС от 2001 г. Това са типични партии от лидерски тип с група верни последователи и фенове, които получават от партията това за което са дошли в тях - не заради идеи, а заради консуматорство. ГЕРБ обаче имали много по-добра, почти милитаризирана организация от ОДС.

Миков подчерта, че БСП е много по-демократична от ГЕРБ, но демократичната дискусия не бива да се бърка с разнопосочото говорене.

По темата с ДПС той призова да се стъпи на идейна основа. От партньорството ни с ДПС се видя, че когато несъвместимостта между либералните и социалистичските ценности ни накара да отстъпим от принципни позиции, това доведе до отлив на доверие от обществото.

Според Миков на следващи избори БСП трябва да си партнира онези, които отговарят на общия профил и споделят общи ценности. Договорките също съществуват в политиката, но когато са на финансова и прагматична основа, има опасност да бъдат усетени като безпринципни от гражданите, каза той.

Миков определи отношенията с Реформаторския блок като "скучни" и класическо противопостоене на ляво и дясно.

По-интересни са взаимоотношенията с Атака и Патриотичния фронт - те се борят да заемат място в лявото пространство, с лява и националистическа риторика, каза председателят на Българската социалистическа партия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2015 в 22:04

Само си задавам въпроса колко бързо ще измре електората на БСП и АБВ?
До 2030 година остава доста време, още колко ще се мъчим?

31.01 2015 в 15:34

Най-големиятб крах за БСП се очаква на местните избори. Тогава ще си проиличи колко зле са другарите. Ще изгубят и малкото кметове, които имат и съвсем ще секнат обществените поръчките и европроектите за другарските фирмички.
Разбира се, мен това безкрайно ме радва. Тия дебили така и отказват да разберат,че нямат интелектуалния потенциал да спечелят избори. Даже склерозиралите баби вече не им вярват и не припознават в оядените, дебели свини на върха на БСП свои защитници.
Иначе, за това мероприятие мога да кажа,че другарите са отседнали в хотела на Гергов - "Санткт Петербург"- и ядат, пият и с еонождат за сметка на партийната субсидия, тоест на избирателя, а Гергов ще сложи още някоя хилядарка в джоба си.

31.01 2015 в 15:12

ЗакуивайййЙЙЙйЙйЙйЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

31.01 2015 в 13:57

Действително, БСП е доказала, че няма нужда от врагове, за да се самоунищожи. Нужно е само още едно прощално танго с ДПС!

31.01 2015 в 13:51

Закуех се.

31.01 2015 в 13:43

Много се радвам, че БСП е толкова зле, а и още по-зле отива с такива глупави изказвания. Партията виновна за лошия преход, олигархията-бивши ченгета и номенклатура никога не може да поведе когото и да било за справедливост или честна кауза.А и номерата на хитреца Сергей трудно ще минават вече.

31.01 2015 в 13:08

Да си беше казал като хитреца Сергей само пропагандните клишета и да не беше почвал да разсъждаваш.