Миков: Никой не заличи следите от палежа на Партийния дом

OFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 17:20 3952 8

Кадър от филма "Приключено по давност"

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че 25 години след подпалването на Партийния дом "никой не показа воля да заличи следите от палежа".

Той написа коментар в социалната мрежа Facebook по повод годишнината от палежа.

Партийният дом беше подпален късно вечерта на 26 август 1990 г. В сградата нахлува и тълпа, а това довежда до разграбването и унищожаването на ключови за българската история на ХХ век документи.

Ето какво написа Миков във Facebook:

"Навършват се точно 25 години от събитие, чиято сянка съпътства целия преход и се усеща и до днес. В нощта на 26 август 1990 г. беше подпалена сградата на бившия Партиен дом, в която по онова време се помещаваше БСП. 

За близо четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар. Някои приеха това безсмислено хулиганство за своя кауза и своя победа и къде по-явно, къде по-скрито, се гордееха с него през времената на прехода. Учудващо е, че подобна реторика се чува и днес, когато още има партии, които нямат друга идеология, освен антикомунистическото говорене и отрицанието на всичко минало, които омаловажават постигнатото от нашите родители и охотно предлагат и продават националните ни интереси през морета и океани. За мен продължава да е необяснима от цивилизационна гледна точка и свръхреакцията към символите на един свален режим от страна на онези, които дълго са били пасивни по отношение на неговата същност или дори са я подкрепяли, според модата и интереса си. 

И макар материалните щети вече да ги няма, все още се борим с духовните поражения. Днес още се случва някой друг символ, пазещ историческия спомен за цяла епоха, с нейните жертви и подвизи, с нейните достижения и несбъднати стремежи, да попадне в полезрението на някой „изразител на политическо мнение”, въоръжен с четка, флакон и омраза. Вярно, боята не е като пламъците, подигравката не е като насилието, но ми се струва, че важният момент е в усещането за границата – онази между цивилизованото и отговорно поведение спрямо историята на народа и вандализма, който иска да я заличи на всяка цена. Примитивно е да се мисли, че прекрачването на тази граница вреди само на нашата партия – то вреди на целия ни народ. Ние от БСП сме тези, които през цялото това време запазихме дух на политическа толерантност, какъвто малко партии успяваха да демонстрират, дори инцидентно".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 22:04

Как бе Миков нали всички следи заличихе с палежа.
Изгорихте целият архив. Същият онзи където пишеше кого сте обрали и ублили. Колко сте окрали и къде сте го скрили.

26.08 2015 в 23:51

При всички случай вандализма е пошъл .

26.08 2015 в 21:02

Тия вече са в агония! А Миков се е наср*ал, щото знае, че на предстоящите местни избори катастрофата ще пълна! Ах, с какъв кеф ще се разходя да си пусна бюлетинката, кеф ти казвам, ама кеф!

26.08 2015 в 20:49

И нека после Бойко ми говори че контрабандата на алкохол менте била намаляла. Щом са успяли ударили чак депутат та бил той и от бедна работническа партия.
А може би някой друг е написал това на пръв поглед наивно глупаво изказване на др. Миков в американския пропаганден сайт Фейсбук?
Кой сипа фекалии на червения плаж във виртуалното море? Ще разберете в събота. Волен Сидеров само по телевизия АЛЬОША.

26.08 2015 в 20:30

Да помогнем на Миков да си отговори за палежа на Партийния дом!

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAAahUKEwiT7N7OosfHAhXMlxoKH Z_mAeI&url=http%3A%2F%2Fwww.bolgari.net%2Ftrenchev%3A_lukanov_provokira_shturma_na_partiiniia_dom-el-530.html&ei=-vbdVZO HHsyvap_Nh5AO&usg=AFQjCNF-qKtZmHCKCvUse-H3wENuiv39pA

26.08 2015 в 19:44

Мики, бУаво за самопаУежа! ИзкУючитеУно добре изпипана акция. ПоздравУения! ЗакУех се! НаздУаве!

26.08 2015 в 19:11

Умри, Гад!

26.08 2015 в 17:57

Хахахахахаха. Егати наглия тип. На какво се надява др. Миков? Че за 25 г. хората са забравили какво се случи ли? Та какво казва др. Миков? Кой изнесе и унищожи документите?