Quantcast

Пловдив с най-дългата пешеходна алея в Европа

OFFNews Последна промяна на 29 август 2014 в 13:11 4798 9

Снимка Plovdiv24

Новата пешеходна алея на Пловдив

Днес кметът на Пловдив Иван Тотев преряза лентата на ремонтираната централна алея в града, която след строителството се превърна в най-дългата пешеходна зона в Европа, предава Plovdiv24.bg.

"След ремонта Пловдив е европейският град с най-дълга пешеходна зона в Европа, като дължината ѝ от Партийния дом до "Новотел"-а е 1750 метра, което е с около 200 метра повече от пешеходната зона на Копенхаген, който до сега беше на челната позиция", заяви Тотев пред журналисти.

Реновацията на пешеходната алея е струвала на общината 715 хил. лева.

Със средствата бе подменена настилката, осветлението и детската площадка в района.

Ремонтирана е ул. "Петко Каравелов", която също вече е пешеходна.

"Следващата година планираме ново разширяване на пешеходната зона, но в "Капана". Ще превърнем в пешеходни ул. "Христо Дюкмеджиев", "Златарска", както и други малки улички зад бившите "Хали", коментира още Тотев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2014 в 14:28

Май досега на челна позиция е била пешеходната в Хайделберг, Германия. С дължина 1600м.

29.08 2014 в 17:01

булевард истиклял в европейската част на истамбул е два километра

29.08 2014 в 16:57

Викторе, ако нямаш аргументи - преминаваш към лични обиди. Това е въпрос на интелект. Живея в Пловдив и всеки ден ми се налага да минавам по въпросната пешеходна зона. Може и да е най-дългата, но май това е единственото й достойнство! Чистотата е само пожелателно понятие за тая зона и за другите части на Пловдив. Погледни какво се търкаля по асфалта и тротоарите в тая зона и ще разбереш колко си напомпан с фалшив местен патриотизъм. И понеже ти обобщаваш за цял Пловдив ще те посъветвам да отидеш в който квартал поискаш: от Кичука до Тракия и да погледнеш подблоковите пространства. Ще намериш неща на които и ти ще се учудиш. Като се започне от пилешки глави, премине се през дамски превръзки и се завърши с предмет по желание! Нека сме реалисти.

29.08 2014 в 15:31

Да, важно е да оценяваме това, което се прави, но да е и ОБЕКТИВНО, а не субективно. Не е важно само кой и от коя партия работи, а и как, и на каква цена.
Минавал съм много пъти по вече ремонтираната алея и наистина мога да кажа, че сега е много по-добре. Наистина вече е и пешеходна зона, а преди не беше. Радвам се, че сме оглавили въпросната класация.
Безспорно Пловдив има нужда от безброй реиновации и ремонти и пр. за да добие истински европейски облик. За съжаление тези необходими действия съвсем не са само в сферата на материалното, а и на моралното и то най-вече в общините. Там имаме нужда от най-много промени.
Споменавате и за правилното показване на старинните находки. Колкото повече разкрием и покажем, толкова по-добре, но не на всяка цена. Справка - Малката Базилика. Това недоразумение прилича повече на строителен супермаркет отколкото на музей! Предполагам, че съвсем не е било евтино изграждането му.
Ами новото кръгово на водната палата да не би да е добра идея?! Пълна простотия е ама едни хора са усвоили едни пари и като се види че е проблемно ще се усвоят още едни пари за да се оправи чрез възел на две нива.
Та мисълта ми беше, че е хубаво да хвалим или плюем, но само когато е оправдано. В крайна сметка всичко идва от нашите данъци и това би трябвало да ни обединява.

29.08 2014 в 15:03

Улицата, която беше ремонтирана и превърната в пешеходна зона, се казва "Райко Даскалов" :).

29.08 2014 в 15:00

Одеве минах по Петко Каравелов - не е ремонтирана и не е пешеходна :)

29.08 2014 в 14:27

Абе, нико, тъпанар нещастен, хейтър миризлив, кога си бил в Пловдив? Градът е чист,с нови паркове, ремонтирани улици и най-хубавото, според мен - идеята /и реализацията/, старинните находки да се разкрият и покажат по подходящ начин на хората. Пловдив винаги е имал дух, има го и сега.

29.08 2014 в 13:52

Браво!
Наистина е прекрасно. Пловдив става все по красив!

29.08 2014 в 13:48

Смешници и лъжци!