Мецола: Няма основателна причина Румъния и България да не влязат в Шенген

OFFNews 19 декември 2022 в 18:13 2011 0

Архив

Снимка БТА/АП

Роберта Мецола

Няма причина Румъния и България да не бъдат приети в Шенгенското пространство, каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола в Букурещ, предаде БТА.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи по-рано този месец не прие България и Румъния в Шенген, тъй като Австрия се противопостави на приема на двете държави, а Нидерландия – на България.

Мецола посочи, че се правят усилия тази ситуация да бъде решена възможно най-скоро.

"Ще продължим да поставяме този въпрос въпреки забавянията и разочарованието от 2022 г. Тази ситуацията ще продължи възможно най-малко. Казах и миналата седмица на Европейския съвет и призовах лидерите на европейските правителства да изпълнят обещанията, дадени на тази страна преди 11 години. Просто няма основателна причина да не приветстваме Румъния и България в Шенгенското пространство, защото всички условия за присъединяване са изпълнени, въпросът трябва да се реши и трябва да продължим напред, трябва да настояваме този въпрос да бъде решен през 2023 г."

Роберта Мецола изрази оптимизъм във връзка с шведското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови