Местан учредява днес партията си

ОFFNews 27 февруари 2016 в 09:13 6065 8

Днес бившият лидер на ДПС Лютви Местан учредява новата си партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Инициативния комитет за създаването на ДОСТ ще се събере в гранд-хотел "София" в столицата. Това е първата крачка за сформирането на ДОСТ. Според закона днес трябва да има минимум 50 души, които да приемат учредителна декларация с основните принципи и цели на партията. 

Над 150 души от цялата страна са заявили готовност да се включат в учредяването на ДОСТ. Очаква се най-многобройна да бъде делегацията от Кърджали – около 40 души, а след тях е групата от Добрич, водена от Неджметин Хак. На учредяването в София ще присъстват и над 15 души от Съюза на репресираните, както и учредители на ДПС от 1990 година и организатори на протестите от Майските събития през 1989 година, съобщава бТВ.

След днешния комитет трябва да се открие подписка за набиране на членове-учредители, а до три месеца след това трябва да се проведе и учредителното събрание на партията, където трябва да има най-малко 500 души и да са събрани 2500 подписа.

Лютви Местан обяви намеренията си да създаде нова партия в началото на този месец. До учредяването ѝ се стигна, след като на 24 декември Местан беше отстранен от поста на лидер на лидерския пост от ДПС както и от самата партия след реч почетния председател Ахмед Доган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови