Местан: Конституционни дебати без Близнашки са немислими, той е един от най-добрите

Симона Костадинова 26 юни 2015 в 12:38 3588 5

"Конституционните дебати в България днес са немислими без експертизата на проф. Георги Близнашки и аз мисля, че той ще допринесе и ще бъде активен участник в процеса на взимане на правилните решения".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод предложението на партията му бившият служебен премиер проф. Близнашки, който през 2013 г. протестираше срещу назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, да стане експерт на ДПС в парламентарната комисия за промените в Конституцията.

Местан определи Близнашки като "един от най-големите конституционалисти у нас". Според него мнението на професора можело да предпази депутатите от грешки.

Лидерът на ДПС обясни, че не би се разсърдил, ако предложението на ДПС бъде асоциирано с мисълта на Волтер: "Не съм съгласен с твоето мнение, но съм готов за правото ти да го изразяваш".

"Тази експертиза, дори когато се разминава с позицията на ДПС, е необходимо да се чуе. Това е много важна характеристика на ДПС. Ние бихме искали да чуем и мнения, с които не сме съгласни", обясни Местан.

На въпрос дали не го притеснява, че Близнашки е бил експерт на Тодор Живков, а сега е на ДПС, Местан отговори: "Още миналата седмица внесох уточнението, че той е експерт на комисията, той не е експерт на ДПС. И десет пъти да отворите темата нищо по- различно няма да чуете".

Той отново подчерта, че ДПС са имали критики към Близнашки като премиер и политик, но 

Местан обяви, че винаги е уважавал Близнашки като конституционалист и това не било нищо ново. Дори заяви, че може да покаже свои "писания" във връзка с книги на професора.

"Поемам ангажимент във вторник да ви покажа копие от мои 3-4 страници, които са писани на господин Близнашки, писани преди доста години, за да видите какво е мнението им", каза лидерът на ДПС.

Той коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, че диалогът с ДПС би бил възможен, ако партията се освободи от Делян Пеевски:

"Аз имам много силни резерви към много фигури в най-различни политически сили, но никога не поставям като условие за диалог с когото и да е вътрешнопартийните проблеми на съответната политическа сила. Смятам, че имам достатъчно задръжки, и от гледна точна на политическите ми убеждения и от гледна точна на разбиранията ми като човек, да обвързвам политически диалог с оценка за отделни личности е една или друга партия".

Местан каза още, че днес парламентарната група на партията му ще се събере, за да обсъди дали да подкрепи подписката за сезирне Конституционния съд във връзка с правилата за избор на нов управител на БНБ, която беше инициирана от депутата от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров.

Поканата на ДПС Близнашки да стане официален консултант в парламентарната комисия, която ще изготвя промените в Конституцията и решението на професора да приеме предизвикаха остри критики. Преподаватели от университети дори излязоха с позиция, в която заявиха, че не приемат поведението на Близнашки и дори смятат, че то е в противоречие с ценностите, зад които е стоял.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови