Местан: Халал и хак да са му партньорите на Борисов

Симона Костадинова Последна промяна на 05 ноември 2015 в 12:57 4395 13

Необходими промени в коалиционната форма за управлението на страната, няма да се уморя да повтарям това, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той нападна коалиционните партньори на ГЕРБ - Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ).

Това се случи по време на извънредна пресконференция в Народното събрание.

"Вотът прелегитимира Борисов и ГЕРБ, като носители на властта. Опозицията трудно ще намери аргументи за предсрочни избори. А по отношение на малките партньори във властта, ако местният вот е критерий, а той е в целия свят, то техният резултат не потвърждава властовите им амбиции и позиции и усещането за преяждане с власт след тези избори е още по-тягостно", каза Местан. 

По думите му от няколко дни върви добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Според него целите са две - да се подцени резултатът на ДПС и да се хиперболизира този на РБ.

"Според нас всичко това се прави, защото силният резултат на ДПС се възприема като проблем за властовата форма и стабилността на кабинета. Дали това е основателно е другата тема, но явно тази мисъл доминира в мисълта на малките партньори", каза Местан.

Той отново подчерта, че ДПС има по-добри резултати от РБ и припомни, че партията му е втора по брой кметове на кметства и общини, в които имат повече от половината общински съветници и това е "рекордно висок резултат за цялата история на партията".

"На този фон тезата за успеха на РБ и провала на ДПС звучи жалко, дори гротескно", добави Местан.

Той заяви, че е останал с впечатление, че и на ГЕРБ "вече им е писнало от това хиперболизиране на скромния резултат на РБ". По думите му Цветан Цветанов днес е определи. резултатът на РБ "не като слаб, а като много слаб".

"Ще попитам господин Борисов, добре е да има претенциите, че гарантира етническия мир, но самият той как гарантира малцинствата и с кого, с Валери Симеонов, с ПФ? Споменавам имената на хора, които сравняват призивът за молитва на мюсюлманите с вой на диви животни. С такива партньори ли гарантира етническия мир, много е трудно да се повярва", обърна се лидерът на ДПС към премиерът.

„Халал и хак да са му такива коалиционни партньори, защото той си ги е избрал. Ако не разбира етимологията на тези думи, да погледне в речника", каза още той. 

На въпрос дали с оглед на общите гласувания на ДПС и ГЕРБ по ключови закони показват друга, задкулисна управляваща коалиция, той отговори:

"ДПС е самостойна политическа сила и ще гласува в пленарна зала съобразно собствената си убеденост, а какви конфигурации се появяват в зала е въпрос на вследствие на гласа на ДПС. Гласувахме вчера и с реформаторите, това прави ли ни коалиционни партньори?".

От ДПС заявиха, че не са съгласни с орязването на социалните права на полицаите. "Смятаме, че умната политика е не в гасенето, а в предотвратяването на пожарите", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 15:56

Местан обвинява други в преяждане с власт... Иронията е толкова тежка, че нямам думи...

05.11 2015 в 20:53

След тия избори би трябвало Местанчо да подаде оставка... или някой да му я поиска.

05.11 2015 в 17:41

Я този пак бълва гущери и жаби.

05.11 2015 в 16:39

" .. е въпрос на вследствие на гласа на .. " .. глупендер.

" Ако не разбира етимологията на тези думи". Етимология означава "произход". Т.е. тя не се разбира, а се знае. :) Сенилността го обладава момчето. Хак и халва да му е.

05.11 2015 в 15:44

Лош човек. Дявол.

05.11 2015 в 15:18

Истината е, че в момента ДПС държи нещата задкулусно, те много обефинят знаят, че хората ще се обефинят около реформаторите, ако ДПС излезе с декларация срещу тях. Да ви кажа ДПС прави услуга на реформаторите. Ама който все още мисли, че реформаторите и ДПС не са едно, еми съжалявам.
Всъщност протеста успя! Няма задкулисие вече, а откакто РБ са на власт Пеевски узакони бизнеса си.

05.11 2015 в 15:04

Смешен плач!

05.11 2015 в 14:45

ахахаха! дебилите реаниматори се стреснаха. спокойно бе, скоро няма да ви има и сикой няма да се сеща за вас, спокойно

05.11 2015 в 14:40

В този случай смислово би могло да се "преведе"

Нека, пада му се! Ние като му казвахме...

Израза се употребява по отношение на лице извършило съзнателен избор, който изглежда напълно нелогичен и неприемлив за останалите.

05.11 2015 в 14:17

А какво значи "хак" ?