Местан: Бих подарил метла на ГЕРБ, пила на РБ и ПФ

OFFNews 28 октомври 2015 в 11:54 2694 5

ДПС проведе чиста политическа кампания със своите идеи. С тезата, че България не е само София, спечелихме огромно доверие на избирателите и от малките общини. 

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Избирателят прелегитимира ГЕРБ като управляваща политическа сила. Ние, за разлика от вас, сме доблестни да признаем това и дори да ви поздравим. Не смятам обаче, че вотът на българските браждани прелегитимира управляващата коалиция. Казаното за ГЕРБ няма как да се отнася нито за РБ, нито за ПФ", каза той.

Местан заяви, че при коалиционните партньори на ГЕРБ има задълбочаващо се усещане за разминаване между реални властови позиции и подкрепа към самите партии.

Той отново заяви, че местните избори са задали нови политически реалности и "стратегията на щрауса", която водят от ГЕРБ, няма да спести публичната оценка за тези нови реалности.

Местан заяви, че избирателите на ДПС са отговорили достатъчно категорично на политически цели на опонентите на партията, които очакваха "измитане на ДПС от Кърджали или изчегъртването ѝ от политическия живот на страната".

Местан се обърна към Цвета Караянчева от ГЕРБ с думите: "Бях изкушен днес на вас да подаря една метла, а на ПФ и РБ - една пила, но няма да го направя, защото нямаше да е естетично". 

"Вие се провалихте тотално. 7 от 7 в Кърджали. Не се случи нито вашия мерак да спечелите Кърджали, нито този на председателя на парламентарната ви група да направите първия пробив там. Това не е самодоволство, а опит малко или много да се сещате от време на време за думата "мяра" ", каза още Местан.  

„Имаме скромните 30 общини, избрани с партийни листи – това означава преутвърждаване на ДПС като системната либерална партия на България. Това е нашата идентичност. Мога да поставя въпроси и за идентичността. Партии от управляващата коалиция, които търсеха идентичност, ГЕРБ и Борисов се отказаха от тези претенции. Избират да четат резултата си за цялата управляваща коалиция. Къде отиде идентичността ви? Това е минало. След тези избори РБ повече няма да има аргументи да се държи рекетьорски и спрямо премиера, и спрямо останалите политически сили”, подчерта Местан, но посочи, че е тяхно право да продължават да се правят на щрауси.

Дали сме регионална партия – това е още едно мечтание, което не се покрива с реалността. Отдавна разширихме географията си. Това е заслужената оценка на по-мъдрия от вас избирател. Ще представим по-цялостна оценка за резултатите от изборите след провеждането на втория тур. Ще продължаваме да бъдем един от основните политически гаранти за развитието на политическия процес и на България като нормална европейска демокрация, без рекетьорски и ултранационалистически примеси”, каза още Лютви Местан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови