Местан: ДПС е трета политическа сила, почти втора

"Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи"

OFFNews 02 ноември 2015 в 12:59 4288 4

Стратегията за елиминирането на ДПС на тези избори се провали, партията е жива, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в обобщение за отминалите местни избори. 

Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат, но ще извлечем своите уроци, обясни той.
Местан напомни, че през 1999 г. ДПС е загубило три общини в област Кърджали, след което си ги е върнало. 

"Нашата сила е в това, че можем да изричаме неуспехите. Силни сме, защото умеем да четем знаците, които ни дава избирателят, а той е взискателен и наказва всяка наша грешка", коментира Местан.

Лидерът на ДПС отчете, че на вчерашния балотаж партията е имала един единствен сблъсък с Реформаторския блок - в Главиница. "ДПС си върна Главиница от реформаторите. Нямам съмнение, че на следващите избори примерът ще бъде последван от Гърмен, Исперих и Дулово", коментира още Местан. 

Той предложи 4 критерия за местния вот, по които да се оценява представянето на политическите сили. 

Критерий на критериите е броят получени гласове за партия, не за коалиция, уточни Местан. 

Вторият критерий е броят кметове на общини, трети броят общински съветници, реализирани със съответната партийна листа, а четвърти - броят кметове на кметства. 

По официална информация на ЦИК броят на действителните бюлетини е 2 833 000, а от тях ДПС е получило 267 000 гласа. Ако си представим ситуация, при която всички 465 000 недействителни бюлетини, бяха действителни, още на тези избори ДПС щеше да бъде 2-ра политическа сила от гледна точна на политическата воля на избирателя, каза още Лютви Местан. 

"През 2011 г. нямаше преференции и заради това сега консумирахме много повече недействителни бюлетини. Ние ще сведем до минимум броя на недействителните бюлетини. Ще разгърнем огромна разяснителна кампания далеч преди местните избори”, обеща Местан. 

ДПС е трета политическа сила като брой подадени гласове за нейните самостоятелни листи и втора партия по избрани кметове. Само три общински съветника делят БСП от ДПС в класацията по брой избрани общинари, каза още Лютви Местан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови