Мерки за подкрепа на селското стопанство ще разгледа правителството

OFFNews 22 април 2020 в 07:35 8689 0

И днес правителството ще заседава чрез видеоконферентна връзка. Очаква се премиерът Бойко Борисов и министрите да одобрят отчета на Държавен фонд „Земеделие“ за миналата година.

Кабинетът ще утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за 2020-2021 година. Очаква се вицепремиерът Красимир Каракачанов да предложи три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор.

Каракачанов предлага да се обнови държавния резерв и военновременните запаси с български консервирани храни и млечни продукти. За целта трябва да бъдат отпуснати 30 милиона лева. С тях ще се подпомогне пряко българското земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост.

Вицепремиерът предлага фонд „Земеделие“ да предостави допълнителна субсидия от 150 милиона лева за производството на всички видове зеленчуци у нас тази година.

Третата мярка предвижда осигуряване на консумативи за земеделските стопани. За целта Каракачанов настоява да се предостави безлихвена кредитна линия на производителите за закупуване и внос на консумативи - фуражи, семена, торове, препарати за растителна защита, резервни части за селскостопанска техника - необходими за производството на плодове и зеленчуци.

Сред останалите точки в дневния ред на министрите са решение за приемане на концесионен договор за добив на нефт в находище „Долни Луковит“, както и откриване на процедура за концесия на плаж „Къмпинг Градина“ в Созопол.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг