Мехмед Дикме: Крайно време е Пеевски да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото

OFFNews 21 септември 2023 в 09:36 11567 5

Мехмед Дикме

Снимка bTV

Мехмед Дикме

Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер на държавата. Той е и основен двигател за промените в Конституцията на Република България. (...) Може би е крайно време да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото."

Това коментира в сутрешния блок на bTV бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който коментира кризата със зърнопроизводителите и постигнатия меморандум с кабинета.

Според него и покрай зърнената криза Пеевски изпъква като лидер в държавата. Дикме попита на няколко пъти къде е Карадайъ - негови изказвания по ключовите тема отсъстват, вкл. за обявяването на кандидат-кметовете. Изглежда като фигурант, а друг взема решенията, коментира Дикме.

По думите му решението на кризата в земеделието е временно и не е задоволително, тъй като даването на пари е временно решение. Той сравни меморандума с това да нахраниш бедния - той пак ще огладнее. Вместо това трябва да му се помогне да изкарва сам прехраната си.

Вместо тракторите да са в София, сега те трябваше да орат и да сеят, каза бившият земеделски министър. Според него закъснява сеитбата на рапица и пшеница, а за нея земеделците не са имали пари.

„Видяхме как в България сами можем да си направим проблем с едно неразумно решение на парламента. Защо приехме това решение, след като нито една от другите пет засегнати държави не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са гласували за това. Даже Хърватия се присъедини към забраната на внос на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на забраната?“, попита той.

Дикме посочи, че украинските земеделски култури подбиват с цените си нашите, тъй като не са произведени по европейските изисквания, а това означава, че в производството им е вложено по-малко - над 30 лева на декар била разликата в препаратите за растителна защита между одобрените в ЕС и ползваните в Украйна.

Мехмед Дикме определи логиката на това решение на парламента като „некомпетентна“. Според него е възможно да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логика той не вижда, защото, ако въпросът се разглежда от тази гледна точка, това означава, че „Народното събрание иска да ликвидира българското производство“.

„Аз нямам нищо против от Украйна да влизат стоки, но те трябва да са произведени по критериите, по които се произвеждат те и в България. Все пак трябва да има конкурентност. А те са произведени в неконкурентна среда с неразрешени за използвани препарати за растителна защита и горива без акцизи и данъци“, каза той.

"На земеделецът трябва да му осигуриш съответните условия, за да може той да произвежда, да продава и да има доходи. А не просто да му даваш субсидия. В момента те са притиснати в ъгъла, защото нямат пари за сеитбата “, обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

21.09 2023 в 14:44

Пеевски би бил чудесен премиер на държавата на такива като този от снимката. Интелигентностт струи просто от аграрната му физиономия.

1935

4

Муню

21.09 2023 в 11:17

Думаш, да ги принудим да ни изхвърлят от ЕС и НАТО, та да идем в РФ?
Тогава не само стъклата на парлмента ще са счупени...

-1650

3

ob1

21.09 2023 в 10:59

По-скоро е крайно време е противоконституционната им партия да бъде забранена.

-240

2

редовно четящ

21.09 2023 в 10:45

Таз шия не е от туршия!

723

1

user4eto

21.09 2023 в 10:43

Мемед, мечтае да стане ибрикчия на дилянчо. Големи хвалби голямо чудо. Но да си приказва, кой ли го слуша...
 
X

Да помогнем на украинските деца!