Меглена Кунева: Това ще е сложна коалиция, ако такава се направи

OFFNews 20 октомври 2014 в 09:00 6361 15

Снимка Сергей Антонов

"Това ще е  сложна коалиция, ако такава се направи. Това ще е сложен парламент и той трябва да бъде много добре обмислен. Предишният кабинет беше наречен експертен и нямаше истинско лидерство - това не можем да си го разрешим втори път." Това заяви лидерът на "Движение "България на гражданите" (ДБГ), част от Реформаторския блок, Меглена Кунева в интервю за БНТ тази сутрин.

Вчера приключи първият кръг от консултациите на ГЕРБ за съставяне на коалиционно правителство с представители на останалите 7 партии, които влизат в 43-ия парламент. Споразумение бе постигнато единствено с "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", а вчерашните разговори между представителите на ГЕРБ и АБВ завършиха със съгласие по 14 от 18-те приоритета на ГЕРБ и със заявлението, че консултациите продължават на експертно ниво.

Кунева е оптимист, че споразумение между РБ и ГЕРБ е възможно, защото Блокът и ГЕРБ имат много общи приоритети. Тя обаче подчерта, че РБ все още нямат обща позиция за сформирането на коалиционно правителство. "Реформаторският блок ще вземе общо решение. От неделя до понеделник не сме се събрали, за да ви кажа като общ говорител на Реформаторския блок какво е становището", каза Кунева.

В Блока остават категорични, че политически сили с предварително прекъснат мандат в предишни управления не могат да участват в градивно правителство. Такива са БСП, ДПС и "лица, които са ги подкрепяли", каза Кунева и даде като пример за такава подкрепа "България без цензура" на Николай Бареков.

По повод критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не е ясно кой представлява Блока Кунева заяви, че са му били изпратени извадки от документи на РБ, които дават много точна информация кой представлява Реформаторите - лидерите на петте от партиите в Блока.

За нея двете основни области са правосъдие и икономика.

"Подкрепата за съдебната реформа е изключително важна. Правосъдие и икономика са изключително важни. Ако вземем Шенген - вероятно Румъния ще мине по-напред от нас и шенгенските морски граници ще бъдат в румънското пространство. Така пристанището в Констанца ще е много по-привлекателно от това във Варна и Бургас", каза Кунева.

Реформаторите поддържат тезата си, че трябва да има Велико Народно събрание.

"Реформаторският блок е за това да има Велико Народно събрание, което е свързано със съдебната реформа. Затова считаме, че е хубаво да се определи период, ако е 2 години е чудесно, за да се изработи нова конституция и да се свика Велико Народно събрание", каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews