Мая Манолова: Малките картофопроизводители ще могат да получат държавна подкрепа

Днес изтича срокът за заявления за подкрепата в общинските служби по земеделие

OFFNews 16 септември 2022 в 11:15 755 0

Манолова
Мая Манолова.

„Добра новина за малките картофопроизводители. Ще могат да получат нужната и очаквана държавна подкрепа от 278лв/дка." Това заяви Мая Манолова в живо включване в своя фейсбук профил.

Тя допълни, че земеделският министър Явор Гечев и зам.-министър Тодор Джиков са чули настояванията на Изправи се България и след срещата на Мая Манолова с дребни земеделски производители от Пазарджишко, от Брезнишко и Радомирско, Кюстендилско и общ. Самоков са предприели действия, за да могат и малките производители да отговарят на изискванията на програмата.

Тя уточни, че до момента на изискванията за подкрепа са отговаряли основно едрите производители. Причината за това е, че масово малките картофопроизводители не са направили своевременно регистрация за фитосанитарен контрол за разлика от големите. Припомняме, че по време на срещата в с. Ветрен дол, Пазарджишко, стана ясно, че от 30 картофопроизводители в селото само един се е регистрирал навреме. Пропуснали са срока и защото службите за безопасност на храните не са проявили активност и отговорност, за да ги предупредят, смята Манолова.

Тя допълни, че подкрепата за малките производители е важна, защото през последната година драстично се е повишила цената на торовете, на горивата, на семената и без тази подкрепа дребните картофопроизводители са заплашени от фалит.

„За да могат да получат необходимата подкрепа, днес (16.09, петък) до края на деня картофопроизводителите трябва да заявят своите искания за тази помощ в общинските служби по земеделие и гори, за да не изпуснат крайния срок за кандидатстване." – предупреди лидерът на Изправи се България и поясни, че след това ще трябва да се обърнат към областните агенции по безопасност на храните, за да заявят искане за фитосанитарен контрол и ако се наложи да заплатят глоби за този пропуск.

Манолова предупреди, че глобите са в размер на 800 лв., но обикновено подкрепата, която следва да получат производителите е многократно по-голяма, тъй като типичното малко земеделско стопанство на картофопроизводител е от 50-100 дка, т.е. става дума за подкрепа до 30 000 лв.

Лидерът на Изправи се България поздрави картофопроизводителите, че не са се отказали и заедно са били и в Министерство на земеделието, че са направили срещи по места и са имали нагласата да излязат и на ефективни протести и това в крайна сметка е довело до успеха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!