Любчо Георгиевски се отказа от лекцията си в София, след като за нея дойде неканен Джамбазки (видео)

OFFNews 16 май 2022 в 21:10 9343 5

Георгиевски и Джамбазки

Бившият македонски премиер и голям приятел на България Любчо Георгиевски се отказа от лекцията си в Централния военен клуб в София, защото малко преди началото й там се появи съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки с антуража си.

Георгиевски, заедно с историка доц. Стефан Дечев, трябваше да участва тази вечер в първата лекция на новосформирания Клуб за българо-македонско приятелство на тема "Българо-македонските отношения 2017-2022 г. - проблеми, постижения, провали и перспективи".

Организаторите обявиха, че лекцията няма да започне, докато не си тръгнат хората без покани. Бившият народен представител Милен Михов попита кой дава поканите, за да получат такива, ако това е пречка за присъствието им, а Джамбазки твърди, че са разбрали от медиите за публичната дискусия с Любчо Георгиевски.

В крайна сметка до лекция не се стигна, а присъстващите се разотидоха. Атанас Шарков от Клуба за българо-македонско приятелство коментира пред БТА, че събитието не е било предвидено като "дебат с националисти", а лекция на двама изтъкнати общественици от Северна Македония и от България, с които са търсили начините за сближаване между двете страни.

Клубът за българо-македонско приятелство беше учреден на 19 април, припомни историкът Стефан Дечев след несъстоялата се лекция. Има два документа на двата парламента, които всъщност поставят "червени линии" пред двете правителства и по този начин затормозяват диалога между София и Скопие, смята той.

Историкът обясни, че целта на Клуба е да се създадат различни групи, които да насърчат искрения диалог между двете страни в редица области и да се изгради паралелна и алтернативна историческа комисия.

Приятелството не се гради с декларации, с договори, приятелството се гради, когато двама човека седнат на масата и станат приятели, коментира пред БТА Любчо Георгиевски. Това е пътят за приятелството, не в декларациите и договорите, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

8

офф бее

17.05 2022 в 00:15

Тоя гейзер си е помислил, че ще има почерпка... И като всяко комуне отива неканен на купона...

110

6

Перпендикуляр

16.05 2022 в 22:24

Джамбазки след две големи изобщо не е ангел!

2099

4

Mateevk

16.05 2022 в 21:36

Слушах Георгиевски при Дремджиев. Човекът се чуди като как така хора с проруски позции тука викат в същото време, че Македония щяла да стане руския троянски кон в ЕС И е много прав, а като ниво и начин на мислене е далече от мнозина тука. Това е човек, който е бил министър-председател и е радетел на разбирателството и приятелството с България, с български паспорт и корени, а ние една лекция не му дадохме да изнесе като хората.

2073

3

Johnny B Goode

16.05 2022 в 21:28

А така Сашке! И после да не забравиш да споменеш какви са фашисти украинците.

5827

2

pisnamiotmutri

16.05 2022 в 21:21

Руските слуги от ВМРО разделящи Балканите и всяващи омраза в народите
 
X

Да помогнем на украинските деца!