Купуваме нови F16, F18 и Грипен или втора ръка Юрофайтър

OFFNews 01 октомври 2018 в 15:19 5142 3

От три държави - САЩ, Италия и Швеция са подадени оферти за изтребители за българската армия.

Това стана ясно при отварянето на предложенията в Министерство на отбраната.

САЩ са с 2 оферти - за нов F16 и нов F18. Шведите са предложили нови изтребители "Грипен", а не както беше обявено първоначално, че ще играят и със самолети втора ръка. От Италия офертата е за употребявани "Юрофайтър"-и.

От 7 държави, до които МО изпрати запитване, са отговорили само тези три. От надпреварата са се отказали Португалия с втора ръка F-16 MLU OFP М6, Израел с употребявани F-16 C/D.

До 1 ноември след окончателен анализ на постъпилите предложения работна група ще изготви протокол в Министерския съвет, а до 1 декември трябва да бъде изготвен проект на договор, с изискването в него да има условие за т.нар. индустриално сътрудничество, съгласуването на проекта с отделните ведомства и внасянето му в Министерския съвет.

Крайното решение ще бъде взето от комисия, назначена със заповед на премиера. Пред медии зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни в понеделник, че след мнението на експертите за това коя оферта е най-изгодна, решението ще бъде взето на политическо равнище.

До края на годината трябва да има подписан договор между страните, след което той трябва да бъде ратифициран от парламента.

Във Военновъздушните ни сили се говори, че конкурсът ще бъде решен в полза на американската компания "Локхийд Мартин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

02.10 2018 в 07:58

Всички знаят, че "победител" в този цирк, наречен "конкурс" ще е американски самолет, няма начин Боко,Цвъко и сие да не се отплатят на новите ни господари с няколко милиарда.

12636

1

prascho

01.10 2018 в 20:47

Много странно защо не се коментира фактът, че няма оферта от Русия?

Защо така?