Отварят офертите за покупка на нови изтребители

OFFNews 01 октомври 2018 в 09:11 1812 0

Отварят офертите за покупка на нови изтребители

В Министерството на отбраната днес ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет.

Отговорите на държавите, изпратени след запитване от Министерството на отбраната, за предоставяне на предложение по проекта за придобиване на нов тип боен самолет ще бъдат отворени в понеделник.

Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.

В медиите вече беше лансирано кой е очаквания победител от надпреварата. Първоначално за това бяха посочени модернизираните израелски F-16 C/D, но след като американската компания "Локхийд Мартин" направи презентация за първи път, откакто се правят опити за покупка на нови изтребители за Военновъздушните ни сили, се заговори, че конкурсът ще бъде решен в тяхна полза.

Запитвания бяха изпратени до американската компания "Локхийд Мартин" за новопроизведени F-16 блок 60 (или 70) и нови F/A–18E/F Super Hornet или втора ръка - модернизирани F-16 и F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet, Португалия за втора ръка F-16 MLU OFP М6, до Израел за употребявани F-16 C/D, Италия за втора ръка Eurofighter Tranche 1, Германия - с нови Eurofighter Tranche 3, Франция с нови и употребявани Dassault Rafale и Швеция, които за първи път предлагат освен новопроизведени Gripen C/D и употребявани от Унгария или Чехия.

До 1 ноември след окончателен анализ на постъпилите предложения работна група ще изготви протокол в Министерския съвет, а до 1 декември трябва да бъде изготвен проект на договор, с изискването в него да има условие за т.нар. индустриално сътрудничество, съгласуването на проекта с отделните ведомства и внасянето му в Министерския съвет. 

До края на годината трябва да има подписан договор между страните, след което той трябва да бъде ратифициран от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!