Купихме 3 ракети Sidewinder за F-16

Ружа Райчева 11 май 2022 в 11:30 9221 5

Снимка Getty Images

Изтребители F-16

Парламентът окончателно одобри купуването на още три ракети "въздух-въздух" Sidewinder. Цената, на която депутатите приеха да купим ракетите от американското правителство, е 670 000 долара.

Общо 106 народни представители гласуваха - "за" бяха 79, "против" нямаше, а 27 гласуваха "въздържал се".  

По този начин депутатите приеха предложените от Министерски съвет изменения в международния договор със САЩ чрез Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA, което предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още три броя Sidewinder AIM 9Х Block II ракети, контейнер и резервни части за тях.

Преди месец външният министър Теодора Генчовска обяви, че България е купила общо 15 ракети "въздух-въздух" Sidewinder от САЩ за осемте изтребителя F-16 и още ги чакаме. 

Гечев: Срам за партньорите ни от САЩ, които излъгаха, че ще доставят самолетите

Одобреният от парламента договор не включва увеличаване на финансовите задължения за българската държава, но дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на договора по придобиване на многоцелеви изтребител.

Договорът няма да бъде обнародван в "Държавен вестник". От страна на американското правителство е отправено искане подписаното писмо за предлагане и приемане на оферта да се третира като съдържащо контролирана некласифицирана информация, която не би следвало да става публично достояние.

AIM-9 Sidewinder, или „Air Intercept Missile“, е ракета въздух-въздух с малък обсег , която е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1956 г. и впоследствие е приета от ВВС на САЩ през 1964 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

7

Дай боже

12.05 2022 в 05:53

Ракети от 57година едва ли ще прехват самолет тия ракети за 670 хиляди долара, 3 ракети. То самолет дано да съм жив да видя от тия ф16, ракетите то е ясно ще престигна като бракуваме самолетите!!!

440

5

Pietro

11.05 2022 в 16:11

Няма и по две ракети за два самолета. Защо са купили тези ракети сега на върха на инфлацията като още хвърчилата не се знае кога ще дойдат? В България всичко се прави без връзка с централния мозък.

6145

3

kokoten

11.05 2022 в 14:05

....а самолетите кога....те ракетите без самолетите са като топурдаците без чепа...ако бееме по-нормални,требваше да умрем от смех...
 
X

Да помогнем на украинските деца!