Кунева защити заместник-министър Исмаилов

OFFNews 20 ноември 2014 в 20:49 3186 0

Меглена Кунева

"Като човек и вицепремиер смятам, че е недопустимо да се отхвърля един човек, защото се казва Орхан Исмаилов".

Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в ефира на bTV.

Кунева подчерта, че застава зад кандидатурата му. Тя обаче смята, че е щяло да бъде по-добре, ако Орхан Исмаилов беше предложен от цялата група на Реформаторския блок (РБ), а не лично от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Тя призова както за законите, така и за назначенията, РБ да имат общи решения на парламентарната си група.

Вицепремиерът подчерта, че би искала да чуе мотивацията за назначението на Станимир Флоров от транспортния министър Ивайло Московски.

По думите й всяко назначение, когато то не е политическо, трябва да бъде ясно за обществото защо се прави, да има конкурс, няколко кандидатури и да се избира най-добрият за работата.

Кунева коментира още, че разглежда ресора си през призмата на икономиката. Вчера стана ясно, че тя ще наблюдава силовите министерства – правосъдното, МВР, отбраната и външно министерство.

По думите й те са важни не заради силата, а заради това, че реформите, които могат да се осъществят през тях, ще доведат до ръст и работни места. И влизането в Шенген, и отпадането на механизма за наблюдение от Брюксел ще доведат до инвестиции и ръст на БВП, посочи тя.

На въпрос защо ДБГ не бърза с провеждането на конгрес на РБ, Кунева коментира, че със същата сила може да се зададе въпроса защо да се втурваме точно сега към конгрес и избор на лидер.

Тя смята, че е необходимо първо да се извършат необходимите за страната реформи, а след това да се решават политическите въпроси на блока.

Според Кунева за един такъв конгрес трябва да има ясни правила, а такива в момента няма.

Вицепремиерът каза още, че Реформаторският блок ще даде кредит на доверие на новия председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, ако бъдат изпълнени три условия – да има подкрепа за него от търговските банки, да има ясна комуникация с блока за избора му и да има категорични резултати, когато трябва да започне изплащането на гарантираните депозити от КТБ.

Тя посочи, че РБ не е бил предварително информиран от коалиционния си партньор за избора на Миленков, но днес тя е провела среща с финансовия министър, който е аргументирал избора си. Среща е имало и между Горанов и председателя на ДСБ Радан Кънев. По думите й трябва, когато има такива чувствителни назначения, те да бъдат предварително обсъждани с Блока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови