Според Кунева сега не може да има конгрес на Реформаторския блок

Ивайло Анев 17 ноември 2014 в 17:13 5395 10

Снимка Ивайло Анев

Конгрес на Реформаторския блок в момента не може да се проведе.

Това стана ясно от коментара на лидера на Движение „България на гражданите (ДБГ) и вицепремиер по европейските въпроси Меглена Кунева след заседание на съвета по европейски въпроси към МС.

"Гражданският съвет трябва да бъде избран на голям форум и правилата за конгрес се правят от Изпълнителен съвет. В момента, в който минем през тези стъпки, ще се стигне и до конгрес", категорична бе Кунева.

Тя допълни, че в учредително споразумение на блока се казва, че Изпълнителният съвет на Реформаторския блок определя правилата за свикване на конгрес и делегати, а този съвет не работи, няма правила, следователно няма как да се свика конгрес преди това, защото някой може най-малкото да обжалва решенията на конгреса.

"Това, което трябваше да се направи на нашето събиране преди изборите, е да се избере Граждански съвет, защото той определя коалиционната политика”, заяви лидерът на ДБГ.

По думите й преди да се изпълнят тези условия дата за конгрес не може да бъде фиксирана, защото това ще се приеме като "поставяне на каруцата пред коня". "

Как се избират делегати, с каква квота, самите правила за конгреса не са изработени и няма орган, формулиран в Изпълнителния съвет, който да ги изработи. Това е процедура, но демокрацията е процедура. За да няма спекулации, трябва да четем и спазваме коалиционното си споразумение. Това е най-добрият начин да се върви напред”, заяви вицепремиерът по европейските въпроси.

Според нея РБ няма да се разпадне. Тя обясни, че не е запозната с критиките на Петър Москов към нея, но гарантира, че щяла да му даде подкрепата си за създаване на електронна здравна карта през 2015 г.

Кунева даде висока оценка за работата на ПГ на РБ, като сега било най-важно Реформаторите да получат важни комисии в 43 НС.

Тя определи като положителна оценката, в която френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан сподели, че твърде много министри отговарят за европарите

„Утре имам среща с него, на която специално ще говорим за председателството. Той винаги ми е оказвал много голяма подкрепа и утре ще имам повод специално да му благодаря”, заяви Кунева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!