Кунева: Изключена е коалиция ГЕРБ-Реформаторите преди изборите

OFFNews 27 юли 2014 в 13:59 4870 6

Меглена Кунева

"И ГЕРБ, и Реформаторският блик са обявили, че ще се явяват самостоятелно на избори, което изключва предизборна коалиция."

Това обяви пред БНР лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Реформаторите да се коалират с партията му преди изборите.

"Вероятно е имал предвид друго – че е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н.", добави Кунева.

Кунева смята, че е изключително важно колко открито и на светло са взаимоотношенията между партиите.

Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство, а какво ще постигне то за България, подчерта още Кунева.

По думите й Реформаторския блок търси сподвижници за две много важни за България реформи - съдебна и независимост на регулаторите.

"Първо държим на съдебна реформа, защото не може без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, сигурност за бизнеса, наказания за икономическите играчи, които имат сериозен политически гръб.

Втората важна за Реформаторския блок реформа е независимостта на регулаторните органи – комисиите за конкуренция и потребители, ДКЕВР, БНБ. Те трябва да спрат да бъдат превръщани в политически органи. Не може правителствата да командват цените на тока и на мобилните оператори", уточни Кунева.

За актуализацията на бюджета тя каза, че реформаторите са против, защото обществото не е получило точна информация защо да се актуализира бюджетът – заради проблеми в приходната част, защото не могат да се обслужват здравната и пенсионната система или просто за да се запушат „дупки“ в бюджета, като добави, че парламентарните партии искат да се справят със ситуацията по познатия неработещ начин - като наливат още пари в продънени системи.

На въпрос за колаборирането на ГЕРБ с ДПС Кунева отговори, че хората се дразнят не на това, че двете партии се разбират, а че не е ясно защо точно и на каква принципна основа е сближаването им, като добави, че част от това разбирателство се оказва и смяната на шефа на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови