Костов: Има 50% шанс ЕС да се разпадне

OFFNews 15 октомври 2017 в 10:09 10963 4

Безспорно съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Брекзит и референдума в Каталуния. Това заяви  в предаването „Събуди се” бившият премиер Иван Костов.

По думите му шансовете за разпадане на ЕС са 50%.

„Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията”, заяви Костов.

Той подчерта, че България ще председателства ЕС в много труден период.

Според Костов най-тежкият проблем в момента у нас е „нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.

„Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, заяви Костов.

Според него това е концентрация на собственост в полза на олигархичен кръг.

Той даде за пример военният завод „Емко”. Според Костов до решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива.

Заграбването по този начин е причината да не влизаме в Шенген, защото сме страна, в която собствеността е уязвима.

Костов призова президента, Народното събрание и правителството да не превръщат в тежка битка спора за назначаването на ръководител на антикорупционния орган.

Бившият премиер коментира и напрежението между правителството и президента Румен Радев.

„Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им от медийните изяви на Борисов и Радев”, каза Костов.

Според него, ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, "ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

16.10 2017 в 00:56

Я сега обади в какво са напреднали:))
Прибалтийските републики останаха без население. Само в Полша, е-сето наля повече пари, отколкото американците в ЦЯЛАТА Западна Европа след войната - и пак е до никъде. Но под вещото ръководство на англичаните, вече се кара едновременно с Германия и Русия, което напомня.
Дивотиите за останалите държави, не си струва и да ги дочета.
Пробвай се в някой друг жанр - примерно "тъпи вицове". Може па да ти провърви, и да "напреднеш":))

11739

2

muhlio

15.10 2017 в 12:24

В обществото се втълпяват "гигантски лъжи", които така могат да го травмират, че то да не допусне нищо друго за истина. Според него сега лъжата била, че Западът е агресор срещу Русия. "Това не е така. Русия подържа войски на територията на Грузия, завладяла е част от Молдова, има войски в източна Украйна, както и в Армения. Русия нарушава границите. Санкциите срещу тях са ответна мярка", допълни Костов.

8167

1

mimitooooo

15.10 2017 в 12:18

Днес може да вали, а може и да не вали! Fifty-fifty! Жесток анализ на лаборанта от лаборатирята!