Константинов: Новият Изборен кодекс няма да промени нищо

Елица Мартинова Последна промяна на 08 декември 2013 в 10:46 1973 36

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

 

Новият Изборен кодекс няма да промени политическата ситуация в България, а търговията с гласове ще продължи. Това заяви пред bTV математикът проф. Михаил Константинов.

Той заяви, че настоящият кодекс, против който хората роптаят, е добър. Според Константинов новите текстове, които се очаква да бъдат приети, не се отличават съществено от старите.

По думите на математика изборни манипулации ще има, докато има и хора, които са готови да продадат гласа си. Според него обаче търговията с избиратели не променя крайния резултат на изборите, ако всички партии упражняват тази порочна практика.

„Ако всички купуват гласове, резултатът не се променя – големите партии имат най-големи възможности и могат да си купят най много гласове, при това съотношението се запазва. Ако обаче една партия реши да се прави на много морална и не купува гласове, тя губи.“, обясни професорът.

Той е категоричен, че за да бъдат преодолени изборните манипулации, е необходимо българите да гласуват задължително.

„Версията, че ще си седи вкъщи и няма да гласува, не е приемлива. Българинът трябва да научи, че трябва да направи усилия, за да подобри собствения си живот“, каза Константинов.

Математикът обаче е скептичен към идеята да се въведе задължително гласуване. Според него депутатите в парламента нямат подобни нагласи.

Константинов посочи като напредък идеята за създаването на постоянна изборна администрация, която е заложена в новия вариант на Изборния кодекс. Според професора изборните текстове трябва да променят прага за влизане в парламента при преференциалното гласуване. По думите БСП и ДПС водят преговори по темата, но са на коренно различно мнение. Според информацията на Константинов БСП настоява преференциалният праг да бъде смъкнат до 7%, но от ДПС са непреклонни.

„Преференциален праг над пет процента избива преференциите както Raid избива хлебарките“, каза Константинов.

Запитан какво, ако не Изборният кодекс, може да промени политическия живот в България, професорът отговори, че на българския политически пазар трябва да се появят правилните хора, които да имат желание да вършат полезна работа. На въпроса какво счита за „полезна работа“, Константинов посочи реформа в съдебната система и промени в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2013 в 09:25

Сигурен ли си?
Че те повечето от тях освен, че имат "документ" за български гражданин ИМАТ и "документ" за завършено основно Убразование! Отново си се хлъзнал на зеледеното... сложи зимните гуми на з-АЗ-а!

09.12 2013 в 09:14

Уффффф!
И като бяха "само" 40 във Варна какво направихте? А?
Какво стана и с местното ви самоуправление? Избрахте отново Киро циганина?! Нали?
И що? Заради това, че си беше сменил за пореден път морала и политическите си убеждения... ДА НЕ БИ ВЪВ ВАРНА ДА НЕ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ? Как ще обясниш това, което се случи в твоя град?
След толкова много въпроси, стана ли ти ясно колко си далеч от истинските проблеми? Докато продължаваш да мислиш, че "има кой да мисли за за нас" и да призоваваш за задължения и глоби ще е така. И ще продължават българите да напускат Родината си. Накрая ще останете само едни чугуни тук! Чугун и тъмно синя стомана тип "Ромите"!

09.12 2013 в 08:39

Разбира се, иначе как да определя това задавящо те "задължително", та "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" гласуване? Какво е според теб? Искаш да подравниш всички съответната ти партия/коалция с Главна Буква? М? Няма не искам, ЩЕ ГЛАСУВАТА вашата мама! Ще гласувате за някой от списъка, щото иначе глоба! Не бил харесал за кого, ай сиктри бе, не ме интересува! #ГЛАСУВАЙБЕ!

09.12 2013 в 05:29

Стига с това задължително гласуване. Трябва да се въведе минимум основно образование, за да имаш право да гласуваш. Тогава повечето продаващи ще отпаднат.

08.12 2013 в 19:42

"истеричка"?!... :) На фона на дебили, негласуващи, но псуващи, очевидно правя впечатление на човек с активна нервна система ;)

08.12 2013 в 19:39

Кой ми е казал, че искаш да извлечеш дивидент?!? Ами... Здравият разум го диктува, но разбира се, не у всеки се намира в достатъчно количество... :) Попадаш автоматично в категорията: някой извлича дивидент от теб!

08.12 2013 в 17:35

Ма как ма моме? Как "да се запознаеш" с всичките 278 партии и коалиции?! Държавата да обяви нулева година и да тръгнат да се "опознават" по списък на номерата ли?! Първо трябва да се тури ред в закона за партиите, после да се "оправи" технологията на избора през кодекса, след това, може би това трябваше да е първо май, ДА СЕ РЕВИЗИРАТ ИЗБОРНИТЕ СПИСЪЦИ! И чак тогва задължавайте някого.
Иначе фарса е като в тъпите риалити предавания, където уж "гласували" зрителите с смс-си. Печели поредния в кръга с 32 ПРОЦЕНТА!?! от гласувалите. Ма те гласували само 5 човека на национално ниво. Ето там е проблема, в елементарните засечки и проверки. Не трябва висша математика за това! Най-важното нещо в разпределението на ПАЯ, ПРОЦЕНТА, е предварително да се знае големината на ТОРТАТА! Общия ТОЧЕН брой на имащите право на глас! Не приблизителен, ТОЧЕН! По-горе SK се е опитал да обясни това, но кой да чете-е-еее? Кой?

08.12 2013 в 17:14

Иво, не я слушай варненската истеричка. Ако действително искаш да играеш контра на системата, вземаш един черен перманентен фулмастер и рисуваt върху бюлетината голям мъжки полов орган. Може да не те бива в рисуването и да изпишеш директно една трибуквена дума, която се среща дори и по туристически обекти в Гиза. Така при едни избори когато трябва да обявят 25 и повече процента недействителни бюлетини организаторите на изборите ще се видят в чудо! И ще са в режим на постоянни обяснения!