Константинов: Новият Изборен кодекс няма да промени нищо

Елица Мартинова 08 декември 2013 в 10:46 2398 36

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

 

Новият Изборен кодекс няма да промени политическата ситуация в България, а търговията с гласове ще продължи. Това заяви пред bTV математикът проф. Михаил Константинов.

Той заяви, че настоящият кодекс, против който хората роптаят, е добър. Според Константинов новите текстове, които се очаква да бъдат приети, не се отличават съществено от старите.

По думите на математика изборни манипулации ще има, докато има и хора, които са готови да продадат гласа си. Според него обаче търговията с избиратели не променя крайния резултат на изборите, ако всички партии упражняват тази порочна практика.

„Ако всички купуват гласове, резултатът не се променя – големите партии имат най-големи възможности и могат да си купят най много гласове, при това съотношението се запазва. Ако обаче една партия реши да се прави на много морална и не купува гласове, тя губи.“, обясни професорът.

Той е категоричен, че за да бъдат преодолени изборните манипулации, е необходимо българите да гласуват задължително.

„Версията, че ще си седи вкъщи и няма да гласува, не е приемлива. Българинът трябва да научи, че трябва да направи усилия, за да подобри собствения си живот“, каза Константинов.

Математикът обаче е скептичен към идеята да се въведе задължително гласуване. Според него депутатите в парламента нямат подобни нагласи.

Константинов посочи като напредък идеята за създаването на постоянна изборна администрация, която е заложена в новия вариант на Изборния кодекс. Според професора изборните текстове трябва да променят прага за влизане в парламента при преференциалното гласуване. По думите БСП и ДПС водят преговори по темата, но са на коренно различно мнение. Според информацията на Константинов БСП настоява преференциалният праг да бъде смъкнат до 7%, но от ДПС са непреклонни.

„Преференциален праг над пет процента избива преференциите както Raid избива хлебарките“, каза Константинов.

Запитан какво, ако не Изборният кодекс, може да промени политическия живот в България, професорът отговори, че на българския политически пазар трябва да се появят правилните хора, които да имат желание да вършат полезна работа. На въпроса какво счита за „полезна работа“, Константинов посочи реформа в съдебната система и промени в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!