Кметът на Ракитово бе възстановен на поста си

Диана Варникова 28 ноември 2022 в 15:07 1516 0

Георги Холянов

Снимка Архив

Георги Холянов

Кметът на община Ракитово Георги Холянов бе възстановен на поста си, след като миналата седмица бе отстранен от длъжност с решение на местната Общинска избирателна комисия.

Това стана възможно, след като ОИК в родопското градче на спешно заседание късно след обяд в неделя отмени взетото си на 21 ноември т.г. решение за прекратяване на правомощията на Холянов. Той бе отстранен заради притежаван от него капитал в три семейни фирми.

Общинската избирателна комисия поправи грешката си от миналата седмица, след като ЦИК изказа становище в свое писмо, че при приетото първоначално решение за прекратяване на пълномощията на Холянов ОИК - Ракитово е допуснала грешка, като не е спазила законовите разпоредби. При приемане на документи, касаещи предсрочното прекратяване на пълномощията на кмет или общински съветник, следва решенията да се вземат с мнозинство от 2/3 от присъстващите, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 4 от Изборния кодекс, вследствие на което решението е следвало да бъде отхвърлено.

ОИК отмени своето първоначално решение и отхвърли сигнала на Димитър Делиев, според който Георги Холянов фигурирал като собственик на капитал в три фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!