Клипове в интернет уличиха ДПС в агитация на турски, ЦИК ги глобява

ОFFNews Последна промяна на 01 октомври 2014 в 14:35 6689 4

Публикувани в интернет записи уличиха кандидат-депутат и евродепутат от ДПС в агитация на турски език и им донесоха санкции от ЦИК.

Комисията е била сезирана от гражданка, гледала в интернет сайт любителски видеа от предизборно събитие в Долни чифлик, Варненска област.

На два от клиповете от мероприятието се вижда как евродепутатът Илхан Кючюк и областният председател на движението за Варна Ерджан Ебатин агитират избирателите на турски език. В същото време кандидат-депутатът на ДПС Йордан Цонев, макар и да изнася словото си на български език, подтиква присъстващите да говорят на майчиния си език в отговор на въпроса му с кой номер бюлетина ще гласуват. С това той също нарушава Изборния кодекс, посочва ЦИК. На партията и на тримата персонално провинили се са издадени актове за нарушения. Според закона за подобно нарушение глобата е между 200 и 2000 лева. Решението обаче може да се обжалва в тридневен срок.

Клиповете са качени в няколко новинарски сайта и в мрежите за видеосподеляне Youtube и Vbox7.

Изборният кодекс забранява политическа агитация на език, различен от българския.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 17:54

Освен че правеха агитация на турски, се вижда и че свири еничарски военен оркестър с всички атрибути на еничарите. Няма толкова овче стадо като българите.

01.10 2014 в 17:05

Продадоха земя на Русия, тея си правят агитациите на турски и тихомълком се подготвят да искат турския да стане 2-ри официален... къде се е чуло и видяло... Левски се обръща в гроба си сигурно... Къде са ни политиците питам аз?... Кой ще защити интересите на България?...

01.10 2014 в 16:51

... хахахахахахаха

... в армията бате, и да бълнуват на турски не смееха... мар'цъ прииждаааа, трипирьете уа!

... хахахахахахаха

01.10 2014 в 16:12

Ще ни потурчат тези, в собствената ни страна, накъде върви България...