Клетвата на Атанасова и Белазелков в КС е в петък. Може ли да бъде бламирана

Йорданка Веселинова 23 януари 2024 в 14:39 5784 1

Архив

Снимка Александра Маркарян

Клетвата на новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще е този петък от 11 ч., съобщи КС.

Клетвата ще се положи в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента Румен Радев и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Преди минути от администрацията на президента съобщиха, че Радев е сезирал Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков. Държавният глава настоя още полагането на клетвата да бъде отложено до произнасянето на съда.

Междувременно Инициатива "Правосъдие за всеки" обяви протест срещу избора на Атанасова и Белазелков под надслов „Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!"

Днес с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков. В нея се посочва още, че не бива да се допуска уронване на престижа на КС.

Казусът около избора на Атанасова и Белазелков е заплетен, тъй като в решението на НС се посочва, че мандатът им ще бъде девет години. Това обаче противоречи на решение на КС от миналия вторник, в което се посочва, че мандатът им ще бъде 7-годишен. Това бе и причината и опозицията в НС в лицето на БСП да обяви, че готви своя жалба до КС. Вчера Корнелия Нинова поиска от Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков. Така би се повторил прецедентът "Марковска".

В петък "сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години.

Може ли Радев да провали клетвата?

Формално президентът Румен Радев би могъл да бламира клетвите на новите конституционни съдии. Така би се повторил и прецедентът "Марковска" от 2012, когато президентът Росен Плевнелиев не допусна Венета Марковска да положи клетва. Той прекъсна церемонията в момента, в който Марковска следваше да се закълне, изложи мотивите си и напусна залата. 

Тогава Марковска така и не встъпи в длъжност, като това се дължеше на следната разпоредба:

"Членовете на Конституционния съд встъпват в длъжност от момента на полагане на клетва в присъствие на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд."

Възможностите да се повтори този сюжет обаче са малко вероятни. Първо - както юристи коментират, сега тълкуването може да е друго, заради политическата ситуация. Второ - през есента предстои и президентът да предложи член на КС, който по същата линия може да бъде бламиран от председателя на парламента - т.е. представител на "сглобката", излъчила Атанасова и Белазелков. На следващо място срещу двамата новоизбрани съдии не се водят разследвания, какъвто бе мотивът на Плевнелиев през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

23.01 2024 в 17:11

Добре, че кърджалийската тъпа п..ка няма юридическо образование, щото ако имаше .......
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика