Кирил Петков внесе в парламента оставката на кабинета

Президентът Румен Радев започва консултации за съставяне на правителство

OFFNews 27 юни 2022 в 10:49 2174 0

Петков

Снимка БГНЕС

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков внесе в Народното събрание оставката на правителството.

До нея се стигна след успешен вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС. Той мина със 123 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане"), 116"против" (ПП, БСП, ДБ, както и шестимата отцепници от "Има такъв народ".

Малко преди това ИТН, която беше една от четирите управляващи партии, изтегли министрите си. Предхождаше го и гласуване на отстраняването на Никола Минчев от ПП от председателския пост на парламента. 

Малко след акта на премиера президентът Румен Радев обяви, че започва консултации още днес с партиите в парламента. Първи са ПП, следвани от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. За утре са насрочени разговори с ИТН, "Демократична България" и "Възраждане", съобщиха от "Дондуков" 2. 

Кирил Петков даде да се разбере, че отново ще се кандидатира за премиер и обяви формациите и личностите, с които няма да преговаря за подкрепа - ГЕРБ, ДПС, лидерите на ИТН Слави Трифонов и на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Ако "Продължаваме Промяната" не успее да изпълни мандата, президентът ще връчи проучвателен мандат на втората по големина формация ГЕРБ-СДС, но от там вече декларираха, че ще го върнат и няма да водят разговори.

Правомощие на Румен Радев е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, държавния глава трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!