Кирил Петков: Две от топфирмите на ББР са с по-добри лихви в сравнение с предишни кредити

Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане са "притеснителни места", обяви министърът

OFFNews 30 май 2021 в 13:28 5707 0

Снимка БТА

Две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е с около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит, че сега имаме 4%. Предложенията за лихвата са от Управителния съвет.

Това разкри пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

„ББР е прекалено е ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България. Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците, каза още министърът в предаването „Политически НЕкоректно“.

Министър Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа - Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови