Ни вест, ни кост от две от осемте фирми с големи кредити от ББР

Нито един от големите получатели на заеми от държавната банка не дойде на среща с министъра

OFFNews Последна промяна на 28 май 2021 в 12:51 11457 0

Снимка Минко Чернев/БТА

Кирил Петков

Нито един представител на осемте компании големи кредиполучатели на Българската банка за развитие (ББР) не дойдоха на срещата със служебния министър на икономиката Кирил Петков. Срещата бе насрочена за 10.30 часа днес, но след огромно закъснение Петков се появи сам пред медиите.

Две от дружествата - "Благоевград-БТ" АД и "Транспект" АД, не са установили контакт с Кирил Петков и за тях не се знае дали и как плащат вноските по кредитите си. Той обясни, че шест компании са изпратили писма до министерството, в които се извиняват, че няма да присъстват, и обясняват, че изплащат надлежно задълженията си.

„Добрата новина е, че няма просрочия“, каза министърът. Информация за условията, при които тези фирми са получили заеми от ББР, с каква лихва и с какви обезпечения трябва да бъде разкрита от новия одитен комитет на банката.

Потвърждение за присъствие е получено единствено от "Параходство Български морски флот", но в крайна сметка и те не изпратиха свой представител. Петков каза за писмото, че е „най-изчерпателното” и от него се разбира, че отпуснат заем от ББР (над 60 млн. лв.) е „фокусиран в експортната дейност на дружеството“. ББР не е отпускала грантово финансиране на компанията и затова заемът не ощетявал малките и средни предприятия в страната.

Според Петков все още седи въпросът за скандалните 1 млрд. лв., отпуснати под формата на кредити на 8 дружества – това ли е най-доброто целево използване на тези пари на данъкоплатеца.

Служебният министър  каза, че са получени множество „интересни“ сигнали от малки и средни предприятия, които не са имали достъп до кредити. Той каза, че министерството е отворено за тези сигнали и всеки такъв ще бъде разгледан и проучен и ще се установи защо ББР е отказала да отпусне финансиране. Петков обясни, че някои фирми са чакали по 2 месеца за среща с представител на ББР. „Нека всеки, който има въпроси и проблеми с ББР във връзка с кредитирането на малки и средни предприятия, да се свърже с нас. Ние ще изискаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средни предприятия", гарантира Петков.

Според него този тип сигнали са много ценни, защото целта е тази банка да продължи да работи за малките и средни предприятия. Той припомни, че решението ББР да не може да отпуска повече от 5 млн. лв. кредити е взето точно, за да може банката да върши това, за което е създадена - да финансира малкия и среден бизнес.

8 дружества, които са получили кредити за близо 1 млрд. лв.  Преди седмица Петков обяви, че от общо 1,9 млрд. лв. кредити на Българска банка за развитие към частни фирми (извън търговските банки), 1,8 млрд. лева - тоест 95% от всички - са към едва 20 клиента, 8 от които са взели над 1 млрд. лв.

Големите кредитополучатели

Кредити с размер над 140 млн. лв. – "Слънчев ден" АД, "Благоевград-БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД,

Кредити с размер над 115 млн. лв. – "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв. – "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД

Кой  стои зад големите пари, отпуснати от държавата:

"Слънчев ден" АД

"Слънчев ден" АД е черноморски курортен комплекс, който доскоро бе собственост на натирения от БСП близък до Бойко Борисов олигарх Георги Гергов. Той е продал фирмата собственик на хотелите "Съни тур" на "Амадеус - Ей Си Джи" - фирма на Ангел Палийски, който е най-известен в публичното пространство като дългогодишен президент на футболния клуб "Ботев" - Пловдив. Сделката е реализирана на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството на Бойко Борисов осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. т. нар. "Дупката на Гергов" - 3 дка имот в центъра на морската столица, където заради археологически находки не може да се строи.

Новият собственик на "Слънчев ден" Ангел Палийски се смята за изключително приближен до Делян Пеевски. В медийни публикации се твърди, че бившият ДПС депутат е отпразнувал именно в неговия хотел "Ястребец" в курорта Боровец 40-ата си годишнина.

Благоевград-БТ АД

Благоевград-БТ АД е дъщерно дружество на някогашния бивш държавен тютюнев монопол "Булгартабак холдинг", от който не остана почти нищо. Крайната собственост стига до няколко дружества в ОАЕ, но се счита, че зад тях стои отново Пеевски.

Роудуей кънстракшън АД

Роудуей кънстракшън АД е свързвана с името на известен бизнесмен с анималистичен прякор - Румен Гайтански-Вълка.

Ето какво публикува за това дружество един от лидерите на Демократична България Владислав Панев:

"Информация от Търговския регистър за най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие. Фирмата Роудуей кънстракшън дължи близо 150 млн. лева, с които е купила Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село. Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на тази компания - Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. Същата Био майнинг строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3,75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя.

Иначе длъжникът Роудуей е на загуба от 3.4 млн. лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн. лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от Роудуей акции на Пътстройинженеринг) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална.

Всичко това го изнесох още миналото лято покрай незаконния строеж. Надявам се новото ръководство на ББР и на Министерството на икономиката да изясни обстоятелствата. Винаги съм изразявал скептицизъм за съществуването на тази банка. Защото рано или късно такива структури биват овладявани за съмнителни цели. Както се и случваше, само че до вчера далеч от националните телевизии.

Затова и 112-о място по медийна свобода е голям проблем. Защото иначе тия схеми щяха да стават публични навреме и институциите да са принудени да реагират. Сега е малко след дъжд качулка."

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) е собственост на Булгартабак, а тютюневият холдинг вече казахме чий е.

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Зад това дружество стои бизнесменът Санко Пешев. Знае се, че компанията е собственик на изключително луксозен комплекс в Гърция, а бизнесменът в изгнание Васил Божков е категоричен, че той представлява икономическите интереси на Делян Пеевски.

Параходство БМФ АД

Параходство БМФ АД е собственост на братята Кирил и Ангел Домусчиеви, които държат фармацевтични компании и футболния клуб Лудогорец. За бизнесмените се твърди, че са близки до Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Инса Ойл ЕООД

Инса Ойл ЕООД също е в списъка на кредитираните щедро от ББР. Дружеството е на едрия петролен бизнесмен Георги Самуилов - Жоро Инсата.

Транспект АД

Транспект АД е шапката, под която се сляха две от най-големите компании за автобусни превози у нас - „Юнион Ивкони“ ООД и „Груп Плюс“ ООД. И двете дружества се свързват с ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови