Каракачанов не внесе проекта за изтребители

Юлиан Христов 09 май 2018 в 10:47 4046 0

Каракачанов не внесе проекта за изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не е внесъл проекта за купуването на нови изтребители. Миналата седмица той заяви, че в сряда - 9 май, документът ще бъде внесен за обсъждане на заседание на правителството.

По информация на OFFNews проектът не бил внесен на днешното заседание, като причините засега не са ясни. Предложението не беше оповестено и в дневния ред на заседанието на кабинета днес. 

"Другата сряда ще е гласуван проектът, заяви Каракачанов пред Нова тв на 2 май. Отворил съм опцията да вземем повече от осем самолета за тези 1,5 млрд. лева. Имаме такива индикации, че може да си го позволим. Ще участват повече фирми, за да има конкуренция и да бъде цената по-атрактивна. Тоест, за по-малко пари, да придобием повече самолети. Когато не са само трима участниците, от които двама предлагат употребявани самолети, а единия самолети, които са по-стари от нашите МиГ-ове, няма никаква логика да купуваме. Това е зарабоване. И аз съм го казвал, подписът си под подобен договор няма да сложа. Аз бих работил, бих подкрепил, това България да получи нови изтребители или ако не са първа ръка, то условията да са толкова изгодни, че да си заслужава да го направим. Да може поддръжката им да бъде евтина, по възможност поддръжката и ремонта да се прави в България. Защото това е скъпия разход. Това са ми усилията”, разясни военният министър.

След заседанието на правителството в сряда военният министър обясни, че проектът не е внесен заради това, че по него нямало становище на Министерството на финансите, иначе проектът бил съгласуван с всички ведомства.

Няма основание Министерството на финансите да откаже финансиране на проектите за бронирана техника и изтребители, коментира Каракачанов пред журналисти.

Отсъствието на финансовият министър Владислав Горанов било причина за липсата на становище. "Финансовият министър е извън страната, ще се върне в петък и имам неговото уверение, че още в понеделник-вторник другата седмица министерството ще е готово със своето становище“, каза още военният министър.

В същото време от статия в електронното издание на в. "24 часа" става ясно, че конкурсът е предопределен и  вече имало фаворит в надпреварата още преди да е стартирал конкурсът. Според изданието става въпрос за употребявани в Израел и модернизирани Ф-16. Подобна опция беше разгледана в мандата на правителството на Пламен Орешарски. Тогава той посети израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI), като на място се запозна с възможността за предоставянето на изтребители втора ръка. 

Според в. "24 часа" предимство за израелските машини било, че така България ще може да закупи повече от 8 бойни самолета с отделените за целта 1.5 млрд. лева, каквито всъщност са намеренията и на военния министър. В същото време Каракачанов даде да се разбере, че не е изключена и възможността за купуването на новопроизведени самолети, каквато възможност вече беше пресечена от парламента, който спря класираните на първо място СААБ с изтребителите "Грипен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови