Караджов: Всички ще плащат ТОЛ такси от 1 юли

OFFNews 09 май 2022 в 18:18 3693 0

"Поддръжката на пътищата струва около 1 млрд. лв. Този милиард би трябвало да бъде събран от всички ползвачи на пътищата."

Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Именно ТОЛ таксите скараха пътните фирми и превозвачите с правителството. Причината - фирмите поискаха да не плащат, докато кабинетът е категоричен, че това няма да се случи.

"Безплатен обяд няма", заяви Караджов и допълни, че всички ще плащат ТОЛ такси от 1 юли. 

"При срещата с превозвачите в Министерския съвет надделяха емоциите и от двете страни. Смятам, че трябваше по-прагматично да погледнем на това, за което се бяхме събрали - "това са четирите искания, това са четирите ни отговора, дайте да дебатираме". Изложението на премиера бе прекъснато два или три пъти, което в чисто емоционален план изби в това, че Петков покани тези, които искат да не слушат, да не слушат. Те пък станаха всички и си тръгнаха" -  с тези думи той коментира скандала след срещата на превозвачите с Петков миналата седмица.

Тогава фирмите напуснаха и заявиха, че премиерът им е посочил вратата.

Вицепремиерът заяви още, че няма да подава оставка, тъй като не чувства, че прави нещо неправилно. Фирмите поискаха оставката му и в писмо до лидера на ИТН Слави Трифонов, от чиято квота бе издигнат Караджов.

Министърът коментира и планирания за утре протест. По думите му всички имат право да изразят гражданските си позиции, но блокирането на пътища е незаконно. 

Той заяви още, че 40% от строителните фирми ще започнат да ремонтират пътищата в страната. По думите му останалите 60% може и да не го направят заради по-скъпите строителни материали. Парите за фирмите бяха отпуснати след спорното проекторешение за АПИ, което скара коалицията. Гроздан Караджов каза, че е възможно и отдаването на ремонти на концесии на чужди фирми, ако такива проявят желание.

Той заяви, че качеството на ремонтите ще се контролира от министерството, от "Трансперънси интернешънъл", както и от експерти, които ще правят проверки на място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!