Калоян Паргов: Целта на БСП тази година е да повиши доверието и рейтинга си

Не развяваме като знаме проблемите на гражданите, за да политиканстваме, а се стараем да принудим управляващите да си свършат работата, обясни лидерът на БСП - София

OFFNews 16 юни 2018 в 17:01 1755 0

Основната цел на БСП за тази година е да повиши доверието и рейтинга си. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в предаването "Бареков & Байрактаров без цензура" по "Евроком".

"Не развяваме като знаме проблемите на гражданите, за да политиканстваме на техен гръб, а се стараем да принудим управляващите да си свършат работата. Това е ролята на опозицията, коментира той. - Вече е налице втори вот на недоверие за тази година. Този път е свързан със сигурността, но не националната, а тази на всеки гражданин. Защото българската полиция вече е в ролята на обикновен зрител на онова, което се случва на улицата. Престъпниците се стрелят и се убиват един друг, а полицията само събира гилзите. Има и един законопроект за частната охранителна дейност, който е пълен абсурд. Той е поредното доказателство, че държавата е абдикирала".

Калоян Паргов припомни, че за последната година народните представители от БСП имат над 30 законопроекта, които не са приети.

"Това показва вироглавството и упорството на управляващите, категоричен е той. - Те искат всичко да е подпечатано с техния печат и да е под тяхното знаме. Този факт понякога води до по-невъздържани действия от страна на нашите депутати. В петък групата на БСП напусна залата, защото управляващите не се съобразиха с наше предложение по отношение на дневния ред. Консенсусът все пак е двустранен процес".

Лидерът на столичните социалисти призна, че решението за стратегически партньор не е лесно.

"БСП вече изпи две горчиви чаши в партньорство с ДПС и това усилено е използвано и от нашите опоненти като мантра, коментира той. - На този етап, а и в бъдеще, не може да говорим и за голяма, германски тип, коалиция. Всички видяхме, че това не доведе до добро за Германската социалдемократическа партия. Затова ние се стремим да спечелим изборите. Защото въпросът не е ние да се молим на някого да ни партнира на всяка цена. Въпросът е останалите да ни се молят и да са съгласни да приемат това, което ние предлагаме. И тогава ние ще избираме с кого да споделяме удобствата и несгодите от управлението".

Калоян Паргов засегна и темата здравеопазване. Според него, принципът на финансиране на здравната система трябва да бъде променен.

"В момента парите следват пациента. Така е и в образованието - парите следват ученика. Директорите гледат на пациентите и учениците като на стока, която носи пари, коментира той. - А принципът на финансиране трябва да бъде с цел по-високо качество - спрямо показани и доказани резултати и ефективност. А не в зависимост от това кой повече пациенти е събрал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови