Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Какво се случва с изборния референдум

OFFNews 29 април 2014 в 12:12 3685 9

Референдум

"Кратко напомняне" за предложения от президента референдум с въпроси, касаещи изборното законодателство, изпратиха в отворено писмо до медиите Ранобудните студенти.

"До видния управленчески елит, напомняме Ви, че според чл. 13, ал. 8 на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - ЗПУГДВМС - (Закона, познат разговорно като "Закона за референдумите" - бел. ред.), имате два дни да се произнесете с решение на Народното събрание по предложението на Президента за произвеждане на Референдум за изборна реформа", пишат Ранобудните.

Те се позовават на текстове, касаещи предложенията за референдуми, постъпили от Инициативни комитети, набрали подписка за допитването. Текстовете не касаят исканията, постъпили от Президентството. 

Според българското законодателство липсва краен срок, в който парламентът трябва да се произнесе по искането на президента за референдум. Срок има за инициативни комитети, внесли подписка, като в този случай парламентът трябва да се произнесе до три месеца. Според прависти по искането на президента следва да се приложи и аналогичния текст от закона за референдумите, касаещ подписките. На този текст се позовават и Ранобудните.

Според тази хипотеза Народното събрание има два дни, в които трябва да гласува искането на Росен Плевнелиев.

Пред OFFNews проф. Георги Близнашки от инициативния комитет за събиране на подписите за референдума обясни, че въпреки забавянето на парламента, събитията са на страната инициаторите на подписката. Това означава, че ако парламентът се произнесе до юни, има вероятност референдумът да бъде насрочен до окотмври, а не през лятото, когато ще има ниска активност.

Президентът Росен Плевнелиев внесе искането си за произвеждане на допитване по изборното законодателство на 30 януари. На 26 февруари Комисията по правни въпроси в парламента гласува и отхвърли искането на държавния глава.

Представителите на управляващото мнозинство в правната комисия изтъкнаха, че би било по-практично гласуването в пленарна зала по предложението на Плевнелиев да бъде отложено, с оглед на факта, че тогава течеше гражданска подписка за допитване със същите въпроси. 

Инициативният комитет на проф. Близнашки внесе подписката си за произвеждането на референдум по изборното законодателство на 10 март. Тогава Близнашки призова да се извърши бърза проверка на подписите в рамките на 10 дни, за да може парламентът да гласува възможно най-скоро и референдумът да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. Предложението му обаче не бе прието. Народното събрание трябва да се произнесе по въпроса в тримесечен срок, който изтича на 10 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!