Какво обеща Борисов на САЩ, ако се върне на власт

OFFNews 11 юни 2014 в 10:55 23533 52

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС, архив

Бойко Борисов

"Kогато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес."

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса за енергийната сигурност в Търговската камара на САЩ във Вашингтон, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Пред американския бизнес Борисов обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

"За съжаление след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителството се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях", е казал Борисов.

Той казал още, че "при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа".

Борисов подкрепил и идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз.

"Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна, Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер.

Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ. Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи", казал Борисов.

Борисов подчертал, че възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката и дал за пример туризма, строителството, селското стопанство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!