Как социалистите празнуваха 1 май (галерия)

Ивайло Анев 01 май 2015 в 14:20 20475 47

Снимка Ивайло Анев

Танцьорки в оскъдно облекло се грижеха за доброто настроение на присъстващите социалисти.

С митинг - шествие, песни, кръшни хора, и полуголи танцьорки БСП отбеляза Деня на труда 1 май.

Столетницата, начело с лидера й Михаил Миков, председателят на софийската организация на БСП Калоян Паргов и червени депутати, поведе хиляди свои привърженици от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ към Орлов мост, а след това към Борисовата градина. Присъстващите обаче отбелязаха липсата на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев

Мероприятието беше под надслов "Време за справедливост".

Под звуците на "Моя страна, моя България" и викове „Победа“ митингуващите пристигнаха в "Братската могила" в Борисовата градина, където бяха посрещнати от народни песни и танци, а Паргов откри честванията.

Той заяви, че е време за справедливост и БСП няма повече да търпи отношението на управляващите към работещите и ще отстоява правата на социално слабите. „Време е да гръмне черешовото топче“, заяви той и получи овациите на присъстващите.

По време на митинга слово държаха представители на коалиционни партньори на БСП и журналистът от в-к "Дума" Велислава Дърева. Когато дойде редът на лидера на БСП Михаил Миков, той заяви:

"Тук сме, за да кажем: повече справедливост, повече солидарност. Тук сме за защита на индивидуалните и колективни права - права, за които хората са се жертвали, а днес някак си се приемат като нормални. Тези права трябва да се отстояват всеки ден.

1 май не е само ден на социалистите, на политиците и синдикатите, а на онези 272 000 души, най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лева, по 408 хляба на тези работещи бедни.

1 май е ден на всички онези, които търсят работа и на всички, които споделят или не споделят една платформа, но имат правото на достоен труд, достойно заплащане, безопасни условия на труд и условия, в които работниците не попадат в ситуации като тези в Горни Лом и Иганово".

Според Миков когато не отстояваш правата си, нямаш право да искаш по-справедливо бъдеще.

"Когато не протестираш, трудно ще намериш сили да празнуваш. На тези, които днес ги няма тук и които гледат на 1 май като някакъв остатък от времената, искам да им кажа, че ако правата не се отстояват, се отнемат. Ако не се празнува 1 май, се протестира на 1 май и има примери за окървавени протести", завърши речта си червеният лидер.

След края на словата млади и стари социалисти се включиха в кръшните хора, поведени от червената депутатка Корнелия Нинова.

В момента в който гости и журналисти бяха убедени, че празникът тече по традиционния начин - с патетични речи, народни песни и танци, и бяха на път да се разотидат, погледите им приковаха две полуголи девойки, които се появиха на сцената за кръшен танц. Те предизвикаха реакциите на симпатизанти, някои от които изразиха на глас възмущението си от проявата на лош вкус.

Ето как изглеждаха момичетата, закрили тържеството на Столичната организация на БСП:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!