Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как гласува един от отцепниците на ГЕРБ

Елица Мартинова 17 февруари 2014 в 11:27 6978 12

Георги Марков

Снимка БГНЕС

Новината за напускането на близкия до Цветанов бивш шеф на НАП Красимир Стефанов се превърна в основна тема в кулоарите на парламента днес.

Отлюспването на Стефанов дойде само дни, след като бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов обяви, че напуска парламента.

Стефанов е третият отцепник от ГЕРБ, който напуска парламентарната група и остава независим депутат. Преди него същото сториха Георги Марков и Светлин Танчев. В първите месеци след отлюспването си двамата не бяха особено активни в пленарна зала.

През последната седмица обаче вотът на Марков прави впечатление при особено важни политически въпроси.

Първият пример за това бе вотът на недоверие миналата сряда, когато, в абсолютен разрез с бившата си парламентарна група, Марков подкрепи кабинета.

Противоположен на ГЕРБ бе и вотът му за агитацията на майчин език - текстът от Изборния кодекс, който скара депутатите и провали петъчното заседание на парламента. Справка в гласуванията на депутатите показва, че Марков е подкрепил предложението на ДПС предизборната агитация да се води и на език, различен от българския.

Силно впечатление направи поведението на Марков и днес - малко след бившата му ПГ - ГЕРБ, поиска поименна проверка, за да провали заседанието за Изборния кодекс. За разлика от бившите си колеги, Марков остана в зала, за да закрепи кворума.

OFFNews потърси координатите на Марков от пресцентъра на ГЕРБ в парламента. Оттам обаче уточниха, че никой от бившите управляващи не поддържа връзка с отцепника.

Междувременно, в кулоарите на парламента Марков коментира новината за новия отцепник така:

"Очаквам да излязат и още хора. Не съм разговарял с никой от тях. Надявам се тези хора, които напуснат ГЕРБ, да се присъединят към нас, да бъдат независими депутати и ако се съберат повече от 10 души, може да се направи група, ако всички имаме еднакви интереси и демократично мислене. В някои случаи ще подкрепим управлението, в други случаи, за които нещата не са така, както ние си мислим, няма да го подкрепяме.”

Попитан дали някой оказва натиск на независимите депутати, Марков отвърна, че единственият източник на натиск, според него, е ПГ ГЕРБ.

Попитан защо е подкрепил идеята за агитацията на майчин език, Марков уточни, че според него това е "отстъпка към демокрацията", която не застрашава националната сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!