Кадиев: БСП и ДПС се готвят да отменят тавана върху лихвите

Нели Чолашка 09 юли 2014 в 16:33 7846 3

Георги Кадиев

Депутатите от БСП и ДПС се готвят да отменят частично тавана върху лихвите, който беше въведен преди месеци с промени в Закона за потребителските кредити, предупреди бишият депутат от БСП Георги Кадиев чрез профила си във "Facebook".

По предложение именно на Кадиев в закона беше записано, че лихвите по кредитите не могат да надвишават около 50% или пет пъти законовия лихвен процент. Той получи подкрепа от отделни депутати от различни групи.

Във Facebook социалистът пусна днес следното предупреждение:

Веднъж вече помолих колегите от БСП в парламента да не подкрепят проекта за "Закон за небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители". Според мен идеята да се мине от регистрационен на лицензионен режим засилва административната тежест и създава условия за корупция.

Сега чувам, че било възможно между първо и второ четене в преходните разпоредби да се предложи и промяна на Закона за потребителските кредити, в която да се каже, че "ограниченията за таван на годишния процент на разходите се отнасят само за кредити над 12 месеца".

Уважаеми народни представители, считам решението за таван на лихвите на бързите кредити за най-голямото постижение на този парламент. Направено от депутати от всички групи и въпреки техните ръководства. И помагащо именно на тези бедни, често необразовани и поставени до стената хора, готови на лихви от 1200 % годишно, само да имат какво да ядат днес.

Отказът от това чрез скрит текст в друг закон би било огромен шамар върху институцията парламент. Ако някой е против този текст, да обясни и защити позиция и публично да направи предложение. Но не тайно и не скрито, между първо и второ четене на друг закон.

Законът за небанковите финансови институции, предоставящи кредити, който именно отпускат т. нар. бързи кредити е внесен от Йордан Цонев от ДПС (яростен противник на тавана върху лихвите) и Румен Гечев от БСП.

Проектът мина на първо четене през бюджетната и икономическата комисии, но ГЕРБ обяви, че няма да допусне той да бъде гласуван в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!