Кабинетът одобри разпределението на парите за COVID-19 от ЕС, ще дойдат през октомври

OFFNews 12 август 2020 в 16:09 2539 0

Правителството одобри индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014 - 2020 г. на средствата от новия инструмент на ЕС - REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Инструментът REACT-EU е част от Плана за възстановяване на Европа, по който лидерите на държавите членки на ЕС постигнаха съгласие в рамките на Европейския съвет 17-21 юли. Бюджетът му възлиза на 47,5 млрд. евро, като размерът на средствата за България е 656 млн. евро, или 1,283 млрд. лева.

Окончателното финансово разпределение следва да е налично през октомври тази година. Държавите членки могат да използват средствата за мерки в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 в регионите, чиято икономика и работни места са били по-силно засегнати. Допустимо е и увеличаване на средствата по програмите по линия на Фонда за европейско подпомагане за най-нуждаещите се лица.

Въпросният инструмент се разглежда като естествено продължение на Инициативата за инвестиции в отговор на коронавируса, която мобилизира средства от националните оперативни програми за борба с COVID-19 и преодоляване на социално- икономическите последици от кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови