Йотова: През последния месец живяхме в една от най-тежките политически кризи след 1989 г.

OFFNews 02 август 2022 в 17:09 3024 0

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Илияна Йотова

"След 2 октомври ще се види дали толкова постижения и добри решения са направени за страната, или сме в ситуация на много кризи, които си организирахме вътре в страната... Не са ни необходими декларации, а работа и грамотни и професионално добре подготвени хора".

Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й през последния месец сме живели в една от най-тежките политически кризи в цялата нова история на България след 1989 година, след като за първи път редовен кабинет падна след вот на недоверие.

"За служебния кабинет остава да се бори с не една или две кризи, завещани от предишното управление. Всички се надяваме и ще помагаме този служебен кабинет да бъде кабинет на стабилността и на сигурността за българските граждани", каза Йотова. 

Вицепрезидентът подчерта, че по време на консултациите за съставяне на правителство е станало ясно – някои от партиите вече са били решили, че трябва да отидат на избори и че консултациите са проформа, търсене на по-имиджовото за пред публиката.

Според нея изтеклият запис от срещата на ПГ на "Демократична България" ясно е показал "от една страна формациите да говорят и това, което си мислят в действителност". 

"Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев следва формулата - изборът на професионалисти, на хора с добра експертиза, на хора, които знаят кое е добро за страната, е печеливш. А не кой от коя партия идва и какви идеологии изповядва", коментира вицепрезидентът.

По думите й е важното да се знае какви са задачите пред страната, хората да са достатъчно грамотни като знания и опит, за да могат да решат проблемите.

На въпрос верни ли са твърденията, че служебният кабинет ще направи "завой" от Вашингтон към Москва, Йотова каза, че внушенията са правени от Кирил Петков.

"Обикновено упреци към президентската институция, към президента Румен Радев той правеше през чуждите медии. Може би там му е по-лесно или е имал такава задача", заяви вицепрезидентът.

"Нека си зададем въпроса, ако сме отговорни и разумни, върху какво се базира това очакване за такъв завой. Ако имаше истинско лидерство в Европа, Европа трябваше да изиграе своята лидерска функция, за да принуди Русия и Украйна да седнат на масата на преговорите. По някаква причина предишното правителство реши да направи тези внушения по отношение на президента", посочи Илияна Йотова.

Според нея с днешното си слово Кирил Петков е започнал предизборната си кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови