Йоловски не знае дали ще остане министър, ако му предложат, ще си помисли

OFFNews 11 февруари 2024 в 10:26 866 1

Александър Йоловски

Снимка БГНЕС

Александър Йоловски

„Решението да остана министър никога не е стояло за мен, тъй като аз съм от години в електронното управление и една от моите лични цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава”, заяви Йоловски.

Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по Нова телевизия.

Нека да оставим този въпрос на времето, има достатъчно време до ротацията. Ако ми бъде предложено да остана, ще помисля сериозно по този въпрос”, заяви Йоловски и добави - Постът министър ми беше предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя, не съм партийна номинация, получих номинация в качеството си на експерт. 

По думите му не общува с Кирил Петков в лично качество, откакто прокуратурата проверява сигнал за оказван натиск. 

Той коментира и защо не е имало машинно гласуване на първия тур на местните избори.

„Поводът беше решението на Върховния административен съд, което казва, че една моя заповед, с която аз упълномощавам моя заместник да извърши всички необходими дейности по удостоверяване, е незаконосъобразна. По думите му тази функция в министерството винаги е била делегирана на заместник. „Така че аз не съм направил нововъведение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато говорим по тази тема е важно да кажем, че съдът беше сезиран, защото изтичаше крайният възможен срок за удостоверяване на машините. Причината за отпадането на машинния вот е, че досега в нито един от предходните избори, на които са използвани машини, не е спазвана буквата на закона, а именно удостоверяването на тези машини да се извършва за 20 работни дни”, заяви Йоловски.

„Ако зависеше от мен, Михаил Стойнов щеше да бъде отстранен като заместник-министър”, каза Йоловски. По думите му той е бил предложен за поста от предходния министър Божидар Божанов.

„Това, което знам, е че се чака резултат от разследването. В крайна сметка, всички са невинни до доказване на противното”, заяви министърът.

Той каза още, че функциите по удостоверяване на машините за гласуване ще бъдат изпълнявани от него, а не от заместник, ако продължи да бъде министър, тъй като има и решение на съда.

„След провала на машинното гласуване на първия тур за изключително кратко време аз водих процеса и успяхме успешно да удостоверим машините за втория тур, така че мисля, че съм доказал, че за мен машинното гласуване по никакъв начин не е проблем, напротив”, заяви Йоловски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

1

Козон

12.02 2024 в 00:22

Какво има да мислиш, като няма да ти предложат? Този министър трябваше да бъде сменен веднага след гафа с машините за местните избори.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика