Източник от Брюксел: България не желае американски войници, но е готова да приеме френски

OFFNews 25 януари 2022 в 21:30 9690 0

Снимка nato.int

България не желае американски войници на своя територия, но е готова да приеме френски, съобщи пред БНР дипломатически източник от Брюксел.

Решението се очаква да бъде взето в средата на февруари - около срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Вчера Пентагонът обяви, че има готовност да изпрати 8500 военнослужещи в Европа - в подкрепа срещу евентуални военни действия на Русия срещу Украйна.

Източникът на БНР съобщава, че Руската федерация е разположила 140 хиляди войници на границата с Украйна, също така премества свои кораби от Средиземно в Черно море, като може да удвои силите си изключително бързо.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че се обмисля изпращане на бойни групи на югоизточния фланг на Алианса, но уточни, че решение все още не е взето и това ще бъде направено след оценка на ситуацията.

Същевременно той потвърди, че Испания ще изпрати у нас кораби, които да се присъединят към военноморските сили на Алианса и обмисля да прати и изтребители.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 от април, а също така разполага кораб и сухопътни подразделения, които да подпомогнат силите за отговор на Северноатлантическия пакт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови