Изнудване в сглобката: ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се разберат за дерогацията (обновена)

ПП-ДБ искат тя да отпадне през март, а ГЕРБ и ДПС - още от 1 януари

Ружа Райчева 06 декември 2023 в 11:17 1213 2

Делян Добрев (ГЕРБ) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ) в Комисията по енергетика

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Добрев (ГЕРБ) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ) в Комисията по енергетика

Поредно разногласие в сглобката заради дерогацията от забраната за внос и преработка на руски петрол у нас.

По искане на депутата от ДПС Хамид Хамид бе обявена 30-минутна почивка в пленарното заседание, за да се проведе извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика.

На него за около 5 минути депутатите отхвърлиха два отделни законопроекта за прекратяването на изключението от санкциите за внос и преработка на руски петрол, внесени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 

От ПП-ДБ настояват дерогацията да отпадне не по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март догодина. 

На свой ред ГЕРБ и ДПС са категорични, че изключението от европейските санкции върху внос и преработка на руски петрол трябва да отпадне от 1 януари 2024 г. Според ГЕРБ България се е превърнала в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света заради дерогацията. 

В крайна сметка двата законопроекта бяха отхвърлени. Въпреки това председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев каза, че най-вероятно и двата ще влязат в пленарната зала за обсъждане още утре.

Тримата членове на комисията от ПП-ДБ гласуваха "за" своя законопроект, "против" гласуваха ГЕРБ и ДПС, а от опозицията се въздържаха. ГЕРБ и ДПС подкрепиха своя законопроект, опозицията гласува "против", а ПП-ДБ се въздържаха.

Според Правилника за работа на Народното събрание обаче, ако даден законопроект бъде отхвърлен на първо четене, той може да бъде разгледан в пленарната зала най-рано 3 месеца по-късно, и то след преработка на нормативните текстове.

След края на комисията пленарното заседание беше подновено. Още в началото му Александър Ненков от ГЕРБ поиска втора 30-минутна почивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

06.12 2023 в 11:56

Година и половина ли ни трябваше да разберем за какво ще послужи основно дерогацията, та да трябва сега да я прекратяваме начаса? Защо още от началото не се направи един график за поетапно намаляване на дела на руския петрол, за да има яснота за всички в процеса или не се реагира на първите констатирани нарушения. Всъщност да не забравяме, че през първата година от дерогацията управляваше Радев. А може би някой е очаквал до 31 декември 2024 г. да се работи изцяло с руски петрол, а от 1 януари следващата година да се мине на друг. Такова чувство имам. Въобще даже не става дума за това сега със задна дата да се спори трябвало ли е да искаме и да получим дерогация и то за цели 2,5 години.

14469

1

случайно прочетох

06.12 2023 в 11:41

Какво му разбира тиквата на Делян Добрев от енергетика?
 
X

Да помогнем на украинските деца!