Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат утре над 160 души

Ангел Марковски 02 юли 2022 в 21:33 2827 9

Сградата на Министерството на външните работи в София

Снимка Архив

Сградата на Министерството на външните работи в София

Изгонените от България 70 руски диломатически служители напускат страната ни утре със семействата си. Два полета ще изведат между 160 и 170 души, научи OFFNews от дипломатически източници. 

Руската федерация е поискала разрешение за изпълнението на двата полета. 

Необходимо е специално разрешение, защото всички редовни полети между Руската федерация и България са прекратени в рамките на наложените на Москва санкции заради войната в Украйна.

Руската страна е поискала разрешение за хуманитарни полети чрез българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юни България поиска експулсирането на руските дипломатически служители и намаляване на внушителния брой на руските служители у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са установили, че хората в списъка са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

За целта на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с искането за експулсиране "заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите", в тях страната ни настоява сегашният 130-членен състав на руската мисия да бъде свит до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, за да бъде спазен принципът на реципрочност, съгласно конвенцията.

Сред обявените за персона нон грата са пълномощният министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефът на руския културен център.

Кой е най-високопоставеният руски дипломат, когото България изгони

Решението за експулсиране на руски дипломатически служители предизвика трус в коалицията и доведе до ултиматум от руската посланичка Митрофанова.

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря за участие на левицата в следващо правителство, ако "Продължаваме промяната" отново номинират Кирил Петков за премиер. БСП бяха върнати на масата на преговорите, след като ПП решиха да възложат тази отговорност на Асен Василев. Под негово ръководство днес се проведоха успешни консултации за съставяне на правителство и с БСП, и с Демократична България.

ПП и БСП се разбраха за бъдещ кабинет и приоритетите му до края на годината

Христо Иванов: Оптимист съм за кабинет. Всеки, който тласка страната към избори, ще бъде наказан на тях

В отговор на решението за експулсиране посланик Митрофанова си позволи да постави ултиматум на България: да го отмени до 12 ч на 1 юли, или тя ще поиска закриването на руското посолство в България. Страната ни отказа да се подчини и утре обявените за нежелани руски граждани си тръгват със семействата си. Дали посолството ще бъде закрито предстои да научим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

9

случайно прочетох

03.07 2022 в 13:55

А МОЧА? Да не си го забравят :–))))))))))))

2550

8

alfakentavur

03.07 2022 в 12:18

Скоро копейките на Другата гледна точка и останалите путлерови тролчета ще спрат. И те ще се върнат да зареждат със стока кварталния супермаркет.

1900

6

rincewind

02.07 2022 в 23:38

И в колко часа са полетите? Някой да спомене. Силно желая да ги изпратя и да им кажа сбогом :)

6386

5

Zlatko

02.07 2022 в 22:33

Горката тетка Митрофанова, дните й на посоля са преброени. Товарищ Путя ще я привика, да й шока репата, заради провала й, а после ще я прати на х¥й.

12073

4

IvanofRumen

02.07 2022 в 22:17

С тях трябваше да е и МУтрафанката, но следващия път.

-8580

3

В колко часа е полета да отида да ги изпратя с хляб и сол.

-240

2

редовно четящ

02.07 2022 в 21:58

Сибир ги очаква....

5827

1

pisnamiotmutri

02.07 2022 в 21:51

Тиквата, Нинова, Копейкин, Каракачанко, Ахмед, Вълка, Златев.. те кога ще бъдат изгонени от България в посока Русия?
 
X

Да помогнем на украинските деца!