Гоним пълномощен министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефа на руския център

Красимир Крумов 28 юни 2022 в 20:42 8323 3

Пълномощният министър в посолството на Руската Федерация Филип Воскресенски (вдясно) е сред изгонените 70 руснаци.

Снимка ПП АБВ

Пълномощният министър в посолството на Руската Федерация Филип Воскресенски (вдясно) е сред изгонените 70 руснаци.

Пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски е най-високопоставеният дипломат, който трябва да напусне страната, съобщи самият той пред ТАСС.

По думите му сред обявените за персона нон грата 70 дипломати и членове на техническия персонал освен него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

“В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Като се имат предвид членовете на семейството им повече от 200 души трябва да напуснат България“, казва още Воскресенски пред ТАСС.

Обявеният за персона нон грата дипломат не е отговорил на въпроса какъв ще бъде руският отговор на експулсирането на дипломати, но отбелязал, че "дипломатическите отношения между двете страни са се усложнили сериозно".

ТАСС припомня, че в края на април по време на работното си посещение в Киев Кирил Петков обяви, че София иска да намали размера на руската дипломатическа мисия в българската столица. След това изявление към българското външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия, която да проучи този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

29.06 2022 в 05:20

Трябва да се закрият и гералните консулства във Варна и Бургас.

7635

2

Marsalis

29.06 2022 в 00:06

Тоя цървул вляво кога ще го изгоним? Маменцето ти курвенско, престъпно.

2051

1

Propaganda

28.06 2022 в 21:03

Довиждане, гнусна руска твар и терорист. Никога повече в Европа.