Изборите във Велико Търново ще се решат на втори тур, победителят е непредвидим

OFFNews 22 октомври 2023 в 13:47 1059 0

Велико Търново.
Велико Търново.

Във Велико Търново се очаква равностоен балотаж на изборите с непредвидим към момента победител.

Според социолога Росен Кутелов от агенция “Прогрес консулт” битката на местните избори в Търново ще бъде изключително оспорвана и балотажът между сегашния кмет Даниел Панов и основния му опонент арх. Йордан Терзийски е почти сигурен. Социологическото проучване е направено преди дебата за Велико Търново между кандидатите, който вероятно още повече е завързал битката за кметския пост.

Панов е кмет вече три мандата и отново е издигнат от ГЕРБ, въпреки пасивността му, особено през последните 4 години. Градът страда от лошата инфраструктура, от интензивния трафик и от презастрояването. Емблематични станаха провалите на проектите за старото военно училище, кръговите кръстовища и буферния паркинг. Област Велико Търново се срина до 18-то място по ниво на доходите в страната, като изостава от повечето околни области.

Основният опонент за кметския пост, арх. Терзийски, е депутат вече в трето Народно събрание и член на регионалната парламентарна комисия. Неговите резултати в социологията растат значително спрямо предходните проучвания през август и септември и изхода от балотажа към момента изглежда непредвидим.

Към момента близо 70 % от анкетираните граждани са на мнение, че Община Велико Търново трябва да има нов кмет. От всички запитани 68 % категорично заявяват, че ще гласуват на изборите за местната власт. 30% от гласуващите, все още не са решили окончателно кого ще подкрепят. Именно те са хората, които биха наклонили везните към досегашния кмет или към опонента му Терзийски.

Като най-голям проблем, с който бъдещото управление трябва да се справи, посочен от над 30% от гражданите, е корупцията в общината. За близо 25 % от анкетираните основен приоритет е създаването на повече и по-високо платени работни места. На трето място като проблем, с който бъдещият градоначалник трябва да се справи, е посочена лошата инфраструктура и некачествените ремонти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика