Изборът на F-16 е най-прекият път за премахване на зависимостта от Русия, смятат от Атлантическия съвет

От организацията все пак поставят под съмнение констатации в доклада на комисията, избрала изтребителите

OFFNews 23 декември 2018 в 15:26 11354 13

Изборът на F-16 е най-прекият път за премахване на зависимостта от Русия, смятат от Атлантическия съвет

Атлантическият съвет на България оцени избора на изтребителите F-16 като най-правилния за българските Военновъздушни сили. В позиция на съвета се посочва, че решението на правителството е правилно, а организацията винаги е отстоявала позицията, че F-16V Block 70 е правилният избор за многоцелеви боен самолет на българските ВВС, става ясно от позицията.

Придобиването на F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и необходимото въоръжение, е най-добрият избор за изграждането на оперативно съвместими реални бойни способности на военно-въздушните ни сили. Свързването за десетилетия напред с най-мощната авиация в света – тази на САЩ е отлична предпоставка за преминаване в бъдеще към следващо поколение бойни самолети, се посочва в нея.

От съвета заявяват, че оценката за избора на "технически по-способния самолет" е правилна и комисията, която е работила по двете оферти "не се е подвела" за купуването на шведските "Грипен", които имаха готовност за доставката на 10 изтребителя - с два повече от американското предложение.

Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и осигуряването. Очакваме това решение да устои на всякакви възможни опити за атаки в идните месеци, особено що се отнася до броя самолети, се посочва в позицията на атлантическия съвет.

От организацията остават озадачени защо в доклада, с който се предлага избора на американските машини, е дадено все пак предимство на шведските самолети по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“.

Не е ясно как е получен този резултат, тъй като F-16V Block 70 безспорно превъзхожда по всички основни показатели JAS-39 C/D Gripen, категорични са от атлантическия съвет.

В позицията се посочва още, че изборът на американските изтребители е разумен от гледна точка на разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, особено в променената среда за сигурност след анексирането на Крим, руската агресия срещу Грузия и Украйна и нарушаването на военностратегическия баланс на силите в Черноморския регион в полза на Русия.

В позицията се посочва също:

АСБ счита, че изборът на F-16V Block 70 е най-прекият път за премахване на порочната зависимост на Република България от Руската федерация в сферата на бойната авиация.

АСБ очаква, че Правителството и Парламента, в чиито правомощия е решаването на този ключов за изграждането на способностите на Българската армия въпрос, ще завършат процедурата във възможно най-кратки срокове, така че до пролетта на новата 2019 г. да има подписан и влязъл в сила договор със САЩ за доставката на новите самолети.

АСБ ще реагира незабавно и остро на всеки опит на институции, които по закон не са оправомощени да вземат това решение, да се намесват открито или индиректно в процеса!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

13

Старши

28.12 2018 в 13:08

Тъпаци, F16 e с 3г. по стар от МИГ 29,роден е в далечната 1970г. , в момента не се произвежда, а новото му са радарите.Лобизъм,лобизъм ама толкова ли сме тъпи бе майка му стара. А и цената и преговорите започват когато го изберем,бахти простотията, ама нормално е нали сме българи,не можем да бъдем по-умни от премиера си.

6000

12

Jordan

25.12 2018 в 11:39

Моля журналистите да обърнат внимание на това, и да вземат отношение.
During a combat exercise with the Royal Norwegian Air Force, 3 Swedish Gripens went up against 5 RNAF F-16's. The Result was 5-0, 5-0, 5-1 after having flown 3 rounds.

Става дума някакво мащабно учение на НАТО с участие на Швеция
https://www.quora.com/How-does-the-Swedish-fighter-Gripen-hold-up-against-the-American-fighters-the-French-Rafale-an d-the-Eurofighter

7281

11

Чалгомраззз

24.12 2018 в 16:08

Да вземем първо Ф-16, десетина броя, а после може и Грипени-защо не!Да има-от всичко по много!

6000

10

Jordan

24.12 2018 в 13:52

Да смениш една зависимост с друга все си е зависимост.

6000

9

Jordan

24.12 2018 в 13:14

Заради прекрасните им самолети се налага да правят такива неща:

In December 2010 leaked United States diplomatic cables revealed that the United States deliberately delayed Sweden's request for access to a US AESA radar until after Norway's selection. The cables also indicated that Norwegian consideration of the Gripen "was just a show" and that Norway had decided to purchase the F-35 due to "high-level political pressure" from the US.

F-16V, който са поръчали словаците, ще започне да се доставя след 4 години. И Бахрейн някъде там. Та да, на хартия е, все още, И все още не е на въоръжение никъде. Ще бъде след години.
На Грипен можеш да закачиш ракети от цял свят, и поне 3, 4 европейски производители имат ракети за него, някои от които са по-добри от щатските. Като си говорим за диверсификация.
Вероятно с тоя много разширен бюджет ще се класираме за Gripen E, който е по-добър от F-16V. Има радар, който е за 5=то поколение, има и supercruise, за разлика от F-16V.

12192

8

Stoyan Georgiev

23.12 2018 в 22:35

Проблема е в цената, не в марката и модела :)

6774

7

ЛАФЪРДИЕВ

23.12 2018 в 20:33

Soldierа, но що не ни обясняваш как тъй офертата за страна на НАТО, предоставила БЕЗВЪЗМЕЗДНО БАЗИ, нарязала си ракетите СС 20 и т.н., е два пъти по-висока от офертата към страна - НЕ член на НАТО..

6000

6

Soldier of Fortune

23.12 2018 в 18:58

Многоцеливия "Шведски" изтребител Грипен /JAS 39E/F Gripen NG/, чийто ДВИГАТЕЛ , GE F414G, който е американско производство на Дженерал Илектрик... е избора на силите , които искат България да е слаба и уязвима.
♦На всички експерти е пределно ясно , че малката държава Швеция , която го произвежда не може да конкурира нито един самолет от този клас със "Волво" , своя авионика и въоръжение на своя самолет. Около 30% от тях са американски...
☺Така , че вземе ли нэкой да ви сравнява изтребителя Грипен с F-16 Block 70 , който е с генетика от F-22 и F-35 - ПОДМИНЕТЕ го - не струва !

6000

5

Soldier of Fortune

23.12 2018 в 18:55

Изглежда в Кремъл са силно обезспокоени от вероятността и нашата страна в лицето на ВСС да придобие ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ многоцелеви изтребители , американско производство базирани на изпитаната в реални бойни условия технология F-16. Активирали са све живо - агентури , клиентела , рашистки фашизоиди , информационни и дезинформационни бойци , тролове и други такива отрепки за да ПОПРЕЧАТ това да се случи.
Локхийд Мартин и Америка ни оферират с модернизираният вариант на F-16 , който е известен като F-16 Block 70 с генетика от F-22 и F-35 - нещо което няма аналог и вече се произвежда за Бахрейн , но не в Тексас на старите технологични линии , а в Южна Каролина Greenville ... Така че обяснявайте на тези антибългари , че това е избора ни , защото искаме да сме на ниво и заедно със съюзниците си от НАТО.