Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Американската оферта за изтребители: 8 бр. за около 1.8 млрд. лв.

Юлиан Христов 21 ноември 2018 в 12:19 7476 0

Американската компания Локхийд Мартин е готова да предложи 8 новопроизведени изтребителя F16. Това стана ясно от изказване на Джеймс Робинсън, директор на компанията, отговарящ за международното сътрудничество. 

В коментар за заделените средства от 1.8 млрд. лв. той каза, че параметрите по цената са предмет на преговори с правителството и за момента не е ясно дали компанията се включва в нея.

Локхийд Мартин обаче няма да успеят да отговорят на изискването на българското правителство за доставка на първите изтребители 24 месеца след подписването на договор.

"24 месеца е твърде тежък срок за всички компании и държави, особено за новопроизведените самолети“, коментира пред медии зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като уточни, че параметрите в проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител могат да бъдат променяни. Той е категоричен, че до 2024 г. самолетите трябва да са налични и оперативни заради плана за поетапно извеждане от въоръжение на самолетите МиГ-29. 

Към момента не е ясно и дали САЩ са готови да отговорят и на изискването за разсрочено плащане, като Джеймс Робинсън обясни, че начинът на заплащане e обект на преговори с правителството.

В офертата на Локхийд Мартин влиза и обучението на пилоти и персонал, както и поддръжка на машините и оборудването.
САЩ се ангажират и с индустриално сътрудничество, като засега не посочват конкретни проекти.

В рамките на бизнес обяд, на който американската компания представи възможностите за доставка на нови бойни самолети, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин обясни, че новият модел F-16 Блок 70 "е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България".

„Съединените щати са поели ангажимента да подкрепят своите международни партньори чрез модернизация на въоръжените сили, в т.ч. и тук в България. Закупуването от страната ви на нови изтребители F-16 ще подкрепи не само сигурността на България, но и регионалната и колективната сигурност на съюзниците в НАТО“, посочи посланикът, като даде пример за оперативната съвместимост на машината с изтребителите на държави като Гърция, Румъния и Турция, както и с Хърватия, Полша и Словакия.

В момента в надпреварата за доставка на нови изтребители се борят три държави - САЩ, Швеция и Италия. Единствено предложението на Италия е за употребявани изтребители Eurofighter. САЩ предлагат новопроизведени F16, а Швеция - нови "Грипен". Офертата на САЩ за нови изтребители F18 е дисквалифицирана, защото не отговаряла на реквизитите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!